Go to Top

Višina povprečne plače – zakaj je pomembna?

Višina povprečne plače

Višina povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji je eden izmed tistih podatkov, ki ga Surs objavlja vsak mesec. Koliko je znašala povprečna plača v posameznih mesecih letos? Zakaj je višina povprečna plače pomembna? Pogledali bomo nekaj primerov, kjer višina povprečne plače »pride v poštev«.

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

Višina povprečne plače po mesecih v letu 2022

Preden pogledamo v katerih primerih »igra vlogo« višina povprečne plače, poglejmo do sedaj znane podatke o višini povprečne plače po posameznih mesecih v letu 2022.

Mesec Višina povprečne plače (bruto) v evrih Višina povprečne plače (neto) v evrih
Januar 1923,92 1236,33
Februar 1927,08 1240,35
Marec 2007,92 1306,68
April 2001,93 1304,32
Maj 1989,53 1297,39
Junij 2007,64 1307,61
Julij 2002,27 1304,01

Kolikšna bo pa vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

Višina povprečne plače (lahko) vpliva na višino odpravnine pri upokojitvi!

Nedolgo nazaj smo pisali o odpravnini pri upokojitvi, ki je določena v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). In v tem primeru lahko pride v poštev višina povprečne plače. Delodajalec je ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih plač v Republiki Sloveniji ali v višini dveh povprečnih mesečnih plač za pretekle tri mesece. Izbrati je treba ugodnejšo varianto za delavca.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

računovodsko svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Višina povprečne plače pomembna tudi, ko gre za obdavčitev regresa oz. božičnice

Višina povprečne plače je tudi višina, do katere sta neobdavčena regres in božičnica (oz. nagrada za poslovno uspešnost). Velja namreč, da je regres neobdavčen do višine povprečne plače. To pomeni, da se znesek do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji (za dva meseca nazaj) ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Višina povprečne plače je tudi višina božičnice oz. nagrade za poslovne uspešnost, do katere božičnica ni obdavčena. Tudi v tem primeru se gleda zadnji podatek (višina povprečne plače) Sursa.

Preberite še – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Višina povprečne plače vpliva tudi na višino prispevkov za s.p.

Višina povprečne plače (v tem primeru gre za letno povprečno plačo) vpliva tudi na izračun prispevkov za s.p. Prispevki za socialno varnost samozaposlenih so namreč vezani na povprečno plačo preteklega leta. Ker se povprečna plača zadnja leta viša, se višajo tudi prispevki, ki jih plačujejo samostojni podjetniki. Gre za prispevke za zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter starševsko varstvo ter za zaposlovanje. Odstotek prispevkov je 38,2 % od osnove. Osnova za minimalne prispevke je 60 % povprečne letne plače v RS. Maksimalni prispevki pa se določijo po maksimalni zavarovalni osnovi. Ta je pa triinpolkratnik povprečne plače. V letu 2022 minimalni prispevki znašajo 451,41 evra, najvišji pa 2.633,34 evrov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja