Go to Top

Povprečna junijska plača znova čez 2000 evrov!

Povprečna junijska plača 2007,64 evra bruto

Povprečna junijska plača je bila v primerjavi z majsko povprečno plačo nominalno višja za 0,9 %. A realno je bila nižja za 1,8 %. V katerih dejavnostih je bila povprečna junijska plača najvišja? Koliko znaša neto povprečna junijska plača?

Ustanovitev podjetja na Dati – hitro in enostavno!

Povprečna junijska plača nominalno višja od majske

Povprečna majska plača je znašala 1989,53 evra, povprečna junijska plača pa 2007,64 evra bruto. To pomeni, da je bila povprečna plača junija nominalno višja za 0,9 %. A realno je bila plača nižja za 1,8 %. Kaj to pomeni? Številka povprečne junijske plače je sicer višja od majske, a smo lahko z njo kupili manj. Zakaj? Realna plača je namreč povezana z indeksom cen življenjskih potrebščin. Glede na to, da je bila junijska inflacija več kot 10-odstotna, to pomeni, da smo lahko junija s povprečno junijsko plačo lahko kupili manj kot maja z majsko povprečno plačo. Kupna moč je bila manjša.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Neto povprečna junijska plača nad 1300 evrov

Povprečna junijska plača (neto) je znašala 1307,61 evra. To pomeni, da je bila nominalno višja od majske za 0,8 % (takrat je znašala 1297,39 evra). Realno pa je bila neto povprečna plača junija nižja za 1,9 %.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Povprečna junijska plača v javnem sektorju 2300 evrov

V javnem sektorju je povprečna junijska plača znašala 2301,44 evra bruto. Od tega je bila v sektorju država še nekoliko višja – 2327,47 evra bruto. V zasebnem sektorju je povprečna junijska plača znašala 1877,27 evra. Neto povprečna junijska plača v javnem sektorju je bila 1489,63 evra, v zasebnem pa 1226,85 evra.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

V katerih dejavnostih je bila najvišja?

Povprečna junijska plača je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnosti. Znašala je 2932,32 evra bruto. Se je pa povprečna bruto plača nominalno najbolj zvišala v dejavnosti rudarstvo, in sicer za 8,2 %. Najbolj pa se je znižala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro. In sicer za dobrih 10 %. Razlog pa so predvsem nižja izredna izplačila. Realno je bila bruto povprečna junijska plača od plače za maj višja v dejavnosti rudarstvo (za 5,4%), dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti (za 5,2 %) ter v finančnih in zavarovalniških dejavnosti (za 0,7 %), so pokazali podatki Sursa.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja