Go to Top

Junijska inflacija na letni ravni več kot 10-odstotna!

Junijska inflacija na mesečni ravni 2,7 %

Junijska inflacija na letni ravni je bila posledica številnih podražitev in je znašala 10,4%. Kaj je najbolj vplivalo na junijsko inflacijo?

Želite odpreti s.p.? Pokličite 01/600-1530!

Junijska inflacija na letni ravni – znova podražitve naftnih derivatov

Da je junijska inflacija na letni ravni 10,4-odstotna, so največ prispevale podražitve naftnih derivatov, hrane in električne energije. Cene blaga so se v enem letu v povprečju podražile za 13,1 %. Cene storitev pa so bile višje za 5,3 %. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 16,5 %, trajno blago za 10,5 %, poltrajno blago pa za 2,9 %. Junijska inflacija na letni ravni je posledica višjih cen električne energije, plina in drugih goriv. Plin se je podražil za 49,4 %, toplotna energija za 43,6 %, električna energija pa za 29,4 %. Cene tekočega goriva so se zvišale za 54,6 %. Goriva in maziva za osebna vozila pa so podražila za 34,5 %. Hrana se je od lani podražila za 12,8 %. Najbolj so izstopale podražitve kruha in izdelkov in žit. Te so bile dražje za 16,2 %. Meso se je od lani podražilo za 12,9%. Cenejše kot pred letom dni so bile storitve iz skupine komunikacije (za 5,3 %).

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Junijska inflacija – v prvi polovici leta cene višje za 8,2 %

Podatki Sursa so še pokazali, da je polletna junijska inflacija bila 8,2 %. V istem obdobju lani je bilo zvišanje cen življenjskih potrebščin 2,8-odstotno. Najbolj so se zvišale cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (za 16,9 %). Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se povišale za 10,5 %, prevoza za 10,1 %, cene rekreacije in kulture pa za 9,5 %. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so se znižale le cene v skupini komunikacije (za 1,4 %).

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Mesečna raven – junijska inflacija 2,7 %

Ker je prenehala veljati večina ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov, so se najbolj zvišale cene električne energije. In sicer za 53,9 %. Inflacijo so zvišali še dražji počitniški paketi (podražitev za 10,4%), višje cene hrane (za 1,6 %). Prav tako so k inflaciji prispevali tekoča goriva (za 9,7 %), novi avtomobili (za 2,1%), gospodinjsko pohištvo (za 2,4 %), druge storitve v zvezi z osebnimi avtomobili (za 3,9 %), restavracije in hoteli (za 1 %) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,9 %). Junijska inflacija na mesečni ravni je bila nekoliko ublažena zaradi nižjih cen oblačil (cenejša za 1 %) ter dizelskega goriva (za 2,5 %).

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja