Go to Top

V Sloveniji visoki stroški dela

Stroški dela na uro se v Evropski uniji (EU) gibljejo od 4,9 evra v Bolgariji do 42,5 evra na Danskem. V Sloveniji znašajo 17 evrov, kar nas uvršča na vrh med najnovejšimi članicami EU.

>>> Ste registrirali s. p. oziroma opravili postopek za ustanovitev d. o. o.? Veste, kakšne obveznosti vas čakajo? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?, na katerem boste dobili tudi vse informacije o zaposlovanju delavcev.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Lani so stroški dela na uro dela v gospodarstvu EU, kjer nista upoštevana kmetijstvo in javni sektor, v povprečju znašali 26,8 evra, v območju z evrom pa 30,3 evra.

stroški dela

>>> Kako je sestavljena plača? Koliko mora plačati delodajalec in koliko na račun dobi delavec, smo razložili v prispevku Informativni izračun neto plače.

Informativni izračun plače

Kot so sporočili z evropskega statističnega urada Eurostat, so stroški dela v EU zelo različni. Poleg Bolgarije so najnižje zabeležili v Romuniji (6,3 evra), Litvi (osem evrov), Latviji (8,1 evra), na Madžarskem (9,1 evra) in na Poljskem (9,4 evra), najvišje stroške pa so poleg Danske zabeležili v Belgiji (39,6 evra), Luksemburgu (37,6 evra), na Švedskem (36,6 evra) in v Franciji (36 evrov).

Nižje stroške dela od Slovenije sta imeli poleg preostale deveterice držav, ki so v EU vstopile leta 2004, še Grčija in Portugalska.

>>> Delodajalec ne more samovoljno znižati plače delavcu

Stroški dela v industriji so bili 27,4 evra v EU in 33,4 evra v območju z evrom. V storitvenem sektorju so se stroški dela v EU ustavili pri 26,6 evra in v območju z evrom pri 29,3 evra.

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V gradbeništvu so bili stroški na uro 23,7 evra v EU, v območju z evrom pa 26,7 evra. V pretežno neposlovnem delu gospodarstva, kamor je med drugim vključeno izobraževanje, zdravstvo, umetnost, a ne v okviru javnega sektorja, pa so stroški znašali 27,2 evra v EU in 30,1 evra v območju z evrom.

Stroški dela se povečujejo

Lani so se v primerjavi z letom prej sicer stroški dela na uro v celotnem gospodarstvu v EU povečali za 2,3 odstotke, v območju z evrom pa za 1,9 odstotka.

Znotraj območja z evrom so največjo rast stroškov zabeležili v Litvi, Estoniji in Latviji. Stroški so se znižali le na Finskem. Med državami zunaj območja z evrom so največjo rast stroškov dela zabeležili v Romuniji in Bolgariji.

>>> Na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo boste izvedeli, kako lahko pridete do dodatnega zaslužka!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja