Go to Top

S prodajo poslovnega deleža se je želel izogniti plačilu davka izplačanega dobička

Finančna uprava RS (Furs) je odmerila davek od dohodka iz kapitala v znesku 3 milijone evrov po tem, ko se je neka fizična oseba s prodajo poslovnega deleža želela izogniti plačilu davka izplačanega dobička.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Vse od A do Ž, kar se tiče poslovanja, vam razložimo na Dati! Boste investirali v vašo prihodnost dobrega poslovanj?

Več informacij

Prodaja poslovnega deleža novonastali povezani družbi

prodajo poslovnega deležaZaradi suma premalo obračunanih obveznih dajatev pri prodaji poslovnega deleža je Furs uvedel finančno preiskavo. Ugotovili so, da je fizična oseba kot edini družbenik prodala poslovni delež v višini več milijonov evrov novoustanovljeni povezani družbi, ki pa ob nakupu ni imela lastnih sredstev za odkup deleža, pišejo v sporočilu za javnost.

Prijava na izobraževanje

Družbenik je prodal delež v družbi na način, da je novoustanovljene povezane družbe, torej kupca, in svojih družinskih članov obdržal ves nadzor, tako kapitalskega kot upravljavskega.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Pri prodaji, še pišejo na Fursu, ni sledil nobenim strateškim ciljem, niti cilju povečanja kapitala. Kupnina je bila izplačana iz sredstev, do katerih je družbenik upravičen tudi pred oziroma brez prodaje deležev preko izplačila dobička kot edini družbenik, zato se je poravnavala v odvisnosti od dobičkov, ki jih je realizirala družba, katero je prodajalec pred prodajo v celoti obvladoval. Prav tako ni bilo niti izkazanega interesa dejanskega izstopa iz družbe, saj je isti lastnik neposredno in preko ožjih družinskih članov v novoustanovljeni družbi posredno obdržal deleže v družbi, še pišejo.

Prijava na izobraževanje

Oseba se je tako s prodajo poslovnega deleža izognila plačilu davka, s katerim je obdavčeno izplačilo dobička. Ko gre za prodajo poslovnega deleža, je osnova za obdavčitev in stopnja obdavčitve nižja, izvedba takšnih poslov zgolj z namenom zmanjšanja davčnih bremen, pišejo na Fursu, pa ni dopustna.

S prodajo poslovnega deleža se je želel izogniti plačilu davka izplačanega dobička.

Klikni in deli

Fizična oseba je po prejemu odmerjenega davka od dohodka iz kapitala v znesku treh milijonov evrov tega v celoti tudi poravnal.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja