Go to Top

Ustanovitev transportnega podjetja – zadostuje kapital 7500 evrov?

Ustanovitev transportnega podjetja

Ustanovitev transportnega podjetja je pogost postopek, ki ga opravimo referenti DATA točke. Družbeniki morajo pred registracijo d.o.o. razmisliti med drugim tudi o tem, s kakšnim zneskom kapitala bodo vstopili v družbo. V večini primerov za ustanovitev transportnega podjetja zadostuje kapital v višini 7.500,00 evrov, so pa določeni primeri (najem vozil), ko morajo družbeniki vplačati višji znesek kapitala kot le obvezen minimalni znesek. V katerih primerih morajo družbeniki za ustanovitev transportnega podjetja vplačati višji kapital, vam lahko svetujejo svetovalci podjetja DATA. Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Tukaj lahko tudi rezervirate termin za registracijo podjetja.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na Dati!

Ustanovitev transportnega podjetja – postopek na DATA točki

Pogoj za ustanovitev transportnega podjetja na DATA točki je, da so družbeniki in bodoči zastopniki osebno prisotni na postopku registracije podjetja z osebnim dokumentom. V kolikor podjetje ustanavlja državljan tretje države, potrebuje za ustanovitev transportnega podjetja, slovensko davčno številko, osebni dokument, overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov družbe in dokazila iz matične države. Ravno tako potrebuje slovensko davčno številko bodoči zastopnik družbe, če je tuj državljan. Referent DATA točke pripravi vso potrebno dokumentacijo (akt, sklepi, izjave), ki jo deležniki podpišejo. V drugem delu postopka registracije družbenik d.o.o. odpira začasni račun na banki, kamor položi ustrezen znesek osnovnega kapitala za ustanovitev transportnega podjetja. Potrdilo banke o vplačilu kapitala nato vrne referentu DATA točke, ki vlogo za registracijo družbe, elektronsko odda na registrsko sodišče. Če je vse vredu s podatki na vlogi, sodišče v tednu dni potrdi vpis družbe v poslovni register.

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Ustanovitev transportnega podjetja – šifra dejavnosti za opravljanje transporta

Pri postopku registracije za ustanovitev transportnega podjetja, je potrebno izbrati iz SKD šifro dejavnosti 49.410 Cestni tovorni promet. V to šifro spada prevoz blaga po cestah s tovornimi vozili. Prevaža pa se lahko les, živina, hlajen tovor, težki tovor, sipke, tekoče, plinaste tovore, v cisternah ali kako drugače. V to šifro sodi tudi zbiranje in prevoz mleka od kmetij do mlekarne, prevoz avtomobilov in prevoz odpadkov (brez zbiranja). V okviru te šifre dejavnosti lahko podjetniki tudi dajejo tovornjake z voznikom v najem in  prevažajo tovor z ročnimi ali vprežnimi vozili. Ob registraciji lahko družbenik določi še dodatne dejavnosti podjetja.

Preberite še – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Ustanovitev transportnega podjetja in pogoji za opravljanje dejavnosti

Pravne podlage za opravljanje transportnih storitev sta Zakon o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2) in Zakon o cestah (ZCes-1). Pogoj za opravljanje transportnih storitev po ustanovitvi podjetja je pridobitev licence in imenovanje upravljalca prevoza v podjetju. Družbeniki, ki razmišljate, da bi na DATA točki opravili ustanovitev transportnega podjetja vabljeni, da se pred registracijo d.o.o. pri svetovalcih podjetja DATA pozanimate o pogojih, postopkih, novostih zakonodaje s področja prevoza blaga tako v mednarodnem kot notranjem prometu. Pišete lahko na data@data.si ali pokličete na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja