Go to Top

Uskladitev pokojnin 2023 bo 5,2 %, izplačilo 28.2.2023!

Uskladitev pokojnin 2023 bo zvišala prihodke upokojencev za 5,2 % in vključevala poračun za premalo izplačane pokojnine v januarju. Bo to edina uskladitev?

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Izredna in redna uskladitev pokojnin 2023! Je oboje v kartah?

Redna uskladitev pokojnin se izvede enkrat letno v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pokojnine se uskladijo za 60 % rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar-december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo izplačano za enako obdobje leto pred tem. V 40 % pa se upošteva povprečna rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem. Uskladitev pokojnin je izražena v odstotku in je seštevek obeh ugotovljeni delnih rasti.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Po poročanju medijev, pa je v pripravi tudi izredna uskladitev pokojnin 2023!

Zveza društev upokojencev se je zavzela tudi za uskladitev pokojnin 2023 v skladu z visoko inflacijo – in to z izredno uskladitev pokojnin 2023. Ta bi morala po zagotovitvi zveze biti še za dodaten odstotek višja. Sindikat upokojencev pa naj bi zahteval izredno uskladitev pokojnin 2023 celo v višini 4,4 odstotka, med tem ko svet SPIZ celo 5,4 %. Po poročanju so na zadnji seji ZPIZ-a je bilo določeno, da bo strokovna služba zavoda do 1. aprila pripravila izračun za obe različici uskladitve, ki bodo šle v nadaljnjo obravnavo.

Letni dodatek za upokojence 2023 – bo letos višji ali nižji?

Kdaj bo uskladitev pokojnin 2023 pričela veljati in za katero obdobje?

Uskladitev pokojnin 2023 bo razvidna pri plačilu v koncu februarja in bo vključeval tudi poračun za januar. Za mesec februar je predvideno izplačilo pokojnin na dan 28.2.2023, torej torek.

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

Uskladitev pokojnin 2023 in pokojninska reforma v 2024…

Država naj bi po napovedih pripravljala tudi nabor ukrepov in strategijo za izvedbo pokojninske reforme v 2024. Informacije o tem, kaj je napovedano v novem reformnem paketu so zaenkrat bolj skope. Sam dejanski izbor pa naj bi bil stvar socialnega dialoga, ki ga bo morala izvesti vlada še v tem letu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja