Go to Top

Avtomobili na dizel in bencin – v EU od leta 2035 prepoved prodaje?!

Avtomobili na dizel in bencin bi lahko v prihodnje »šli« na smetišče zgodovine. Evropski poslanci so namreč potrdili prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskimi ali dizelskimi motorji od leta 2035!

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATI! Pokličite 01/600-1530!

Evropski poslanci podprli predlog prepovedi prodaje

Nedavno so evropski poslanci potrdili predlog, s katerim se avtomobili in lahka gospodarska vozila z bencinskimi ali dizelskimi motorji, več ne bodo smela prodajati. To bi naj veljalo v Evropski uniji od leta 2035. Nekateri poslanci so si sicer želeli milejšega predloga. Hoteli so namreč, da bi prodajo vozil na notranje izgorevanje zmanjšali za 90 odstotkov. A te predloge so zavrnili. Zakonodaja sicer še ni dokončna, dorečena bi naj bila do jeseni.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

Zakaj bi naj avtomobili na dizel in bencin postali zgodovina?

S tem, da se avtomobili na notranje izgorevanje oz. njihova prodaja po 2035 v Evropski uniji prepove, želi EU narediti enega izmed korakov k uresničitvi načrtov za zmanjšanje izpustov. Do leta 2030 želijo zmanjšati izpuste, ki jih proizvedejo avtomobili za 55 odstotkov. Za 50 odstotkov pa želijo zmanjšati izpuste lahkih gospodarskih vozil. Evropska unija želi do leta 2050 postati podnebno nevtralna.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Predlog že od leta 2021

Evropska komisija je predlog prepovedi, da se prodajajo avtomobili in lahka gospodarska vozila na bencinske in dizelske motorje, predlagala že julija 2021. Že takrat so kot glavni razlog navajali zmanjšanje izpustov škodljivih plinov. Ko bo uredbo potrdil še Svet EU, bo objavljena v uradnem listu EU.

Minimalna plača v 2023 – gre za največji dvig v zadnjih letih!

Kaj pravijo nekateri avtomobilski velikani?

Nekateri velikani v avtomobilski industriji zakonodajo načeloma podpirajo. Javno sta načrte Evropske unije podprla Ford in Volvo. Volkswagen pa je obljubil, da se do leta 2035 tudi pri njih več ne bo izdelovali avtomobili z motorji na notranje izgorevanje. Če bodo avtomobili na dizel in bencin dejansko postali zgodovina, pa bo pokazal čas.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja