Go to Top

Turizem: pomoč se obeta tudi za samozaposlene

V mesecu maju se obetajo dodatni interventni ukrepi za gostinstvo in turizem. To sta panogi, ki ju je epidemija covida-19 najbolj prizadela. Pomoč se obeta tudi za samozaposlene v teh panogah in za t i. industrijo srečanj.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Ločeni interventni ukrepi za turizem in gostinstvo?

Potem ko so se, pod določenimi pogoji, lahko odprli gostinski lokali in nastanitvene dejavnosti, bo po osmih protikoronskih ukrepih v pripravi posebni interventni ukrepi za panogi gostinstvo in turizem. S temi naj bi vsaj nekoliko oblažili negativne učinke, ki sta jih panogi doživeli, zaradi zaprtja in posledično upada dohodkov. Ni pa še znano ali bo šlo za ločen interventni zakon ali bodo ukrepi predvideni v sklopu PKP9, a večina ukrepov je pripravljena, zatrjujejo predstavniki vlade.

pravni nasvet

Ukrepi za turizem in gostinstvo – kateri, za koga in koliko

Predvideno je podaljšanje nekaterih ukrepov za turizem in gostinstvo v drugo polovico leta, in sicer:

  • izplačil mesečnega temeljnega dohodka in njegovo zvišanje za samozaposlene, ki jim je promet upadel za več kot 50 oziroma več kot 70 odstotkov,
  • izplačil nadomestila za čas karantene oziroma višje sile za samozaposlene, kritja dela fiksnih stroškov, pri čemer po predlogu ne bo več omejitve višine na zaposlenega, ter subvencioniranja čakanja na delo.

Mesečni temeljni dohodek naj bi se povečal na 1250 evrov za posameznike z upadom prihodkom med 50 in 70 odstotkov in na 1500 evrov za posameznike, ki so se jim prihodki zmanjšali za več kot 70 odstotkov.

podjetniško svetovanje

Podjetniki in ostali državljani še vedno čakamo, kakšni interventni ukrepi bodo zajeti v naslednjem protikoronskem paketu PKP9. Z nami boste na tekočem z aktualnim dogajanjem.

Prijavite se na e-novice

Turizem in gostinstvo – ukrepi tudi za samozaposlene

Predviden je enkratni dodatek za podjetja in samozaposlene s področja gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot 10 odstotkov. Nadomestilo naj bi bilo določeno pri 10 odstotkih tega padca. Šlo naj bi za enkratno pomoč za zagon poslovanja podjetij in samozaposlenih iz obeh panog.

Industrija srečanj in oprostitev plačila za rabo termalne vode

Interventni ukrepi bodo posegli tudi na sektor organizatorjev dogodkov. V primeru, da dogodki zaradi omejitev ne bodo izvedeni ali bodo izvedeni v polovico manjšem obsegu, kot je bilo predvideno, bo država organizatorjem povrnila 80 odstotkov stroškov. To velja za dogodke, ki bodo načrtovani v t .i. industriji srečanj od 1. julija dalje.

Za termalni turizem pa je predvidena oprostitev plačila za rabo termalne vode.

Preberite še: Prehodi meja v EU od junija lažji

Vračanje pomoči

Po določilih iz PKP2 je moralo podjetje za pridobitev subvencije za nadomestilo plač zaposlenih, ki so bili na čakanju na delo, imeti več kot 10-odstotni upad prometa v primerjavo z letom 2019. S PKP5 je MGRT ta pogoj zaostrilo, tako da se je upošteval 20-odstotni izpad. Nekateri podjetniki, ki so v prvem valu epidemije prejeli pomoč, pa pogoja niso izpolnili, jo bodo morali sedaj vračati, skladno z odločbami FURS-a.

Imate pravno vprašanje? Obrnite na naše pravne strokovnjake. Za ponudbo pokličite 01 6006 276 ali pišite na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja