Go to Top

Trgovina z računalniško opremo kot trgovina na debelo, drobno ter kot spletna trgovina

Trgovina z računalniško opremo – to zahteva registracijo podjetja!

Trgovina z računalniško opremo je lahko cvetoč posel v naslednjih nekaj letih. V tem in naslednjem letu je predvidena porast povpraševanja po prenosnih računalnikih in računalnikih s strani podjetij, zaradi prekinitve podpore različice Windows 7 operacijskega sistema. Podjetja, ki so še vedno v večji meri velik porabnik te različice, se bodo najverjetneje odločile za nakup nove naprave. Tako bodo združili investicijo z vzdrževanjem varnosti in uporabnosti. Tako je trgovina z računalniško opremo lahko nekomu, ki se je pripravljen ukvarjati s trgovino, lahko izjemna poslovna priložnost.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Dejavnost trgovine na drobno ali na debelo ni regulirana dejavnost in kot taka ne zahteva posebnih pogojev glede izobrazbe ali kakšnega obrtnega dovoljenja. Zahteva pa registracijo primerne dejavnosti in izpolnjevanje določenih tehničnih pogojev, še posebej kar se tiče prostora, in vodenje primernih evidenc.

Informativni izračun plače

Fizična trgovina z računalniško opremo ali morda trgovina preko spleta…

V primeru da želite odpreti fizično trgovino boste morali registrirati »Trgovina na debelo z računalniškimi napravami« (SKD 46.510), za trgovino na debelo, in »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z računalniškimi napravami in programi« (SKD 47.410), za trgovino na drobno. V kolikor bo trgovina z računalniško opremo delovala le kot posrednik pri prodaji računalnikov, torej brez dejanskega prenosa prodajnih izdelkov na podjetje, pa mora za to registrirati »Posredništvo pri prodaji strojev, industrijske opreme, ladij, letal« (SKD 46.140). Tako je prihodek takšnega posredništva na primer lahko le odstotek od prodaje.

Vsekakor pa dandanes ne morete biti trgovec, ne da bi imeli tudi spletne trgovine. Dejansko je spletna trgovina zaradi nižjih stroškov obratovanja z vidika podjetnika v prednosti. Tako morate za to dejavnost imeti registrirano dejavnost »Trgovina na drobno po pošti ali po internetu« (SKD 47.910). Po potrebi pa tudi sorodne dejavnosti kot so »Pakiranje« (SKD 82.920) in to še posebej, če nameravate za te storitve izdajati račun. Pa tudi dejavnost Obratovanje spletnih portalov (63.120).

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

Trgovina z računalniško opremo – kdaj potrebujete uporabno dovoljenje?

Potrebujete nasvet s področja prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Trgovina z računalniško opremo preko spleta, ne potrebuje uporabnega dovoljenja, le v kolikor ne omogoča osebnega prevzema artiklov s strani strank. Tako boste za primer osebnega prevzema prodajnega blaga s strani strank, potrebovali poleg primernega uporabnega dovoljenja, tudi primerno urejena parkirna mesta in podobno. Ostale pogoje trgovine na drobno si preberite v »Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti«.

Za trgovino je zahtevano obvezno vodenje podatkov o trgovskem blagu in določitev odpiralnega časa. To je pravno formulirano in opisano v »Zakon o trgovini (ZT-1)«.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Tudi trgovina z računalniško opremo ima lahko koristi strokovne računovodske podpore ali davčnega svetovanja

Trgovina z računalniško opremo je kot trgovinska dejavnost izpostavljena različnim zunanjim dejavnikom. To so lahko uvoz ali izvoz, valutna tveganja in posebnosti pri vrednotenju zalog. Tako pri podjetju Data d.o.o. nudimo vse storitve računovodstva, ki jih po potrebi dopolnimo s strokovnim davčnim ali pravnim svetovanjem znotraj hiše. Tako ste deležni primerne podpore na eni sami lokaciji.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja