Go to Top

Temperatura v službi – kako vroče je lahko na delovnem mestu?

Temperatura v službi oz. na delovnem mestu

Temperatura v službi oz. na delovnem mestu je ob vročinskem valu ponovno aktualna tema. Kako morajo delodajalci ukrepati ob visokih temperaturah? Mimogrede, pravni svetovalci podjetja Data vam lahko pomagajo pri tolmačenju zakonodaje in vam nudijo pravno svetovanje. Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Temperatura v službi oz. v delovnih prostorih – kaj je še »znosno«?

Ko so v delovnih prostorih temperature višje od 28 stopinj Celzija (tudi če zgolj občasno) in so predvsem posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotoviti delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejeti potrebne ukrepe. Kje je opredeljeno, kolikšna je lahko temperatura v službi oz. v delovnih prostorih?

Opravite informativni izračun plače!

pravno svetovanje

Do kdaj mora biti izplačan regres 2022?

Temperatura v službi oz. v delovnih prostorih je določena v pravilniku

Temperatura v službi (oz. temperatura zraka, ki jo mora delodajalec zagotavljati v delovnih prostorih) je opredeljena v Pravilniku za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnem mestu. Določeno je, da mora delodajalec zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve. To ne velja za hladilnice, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. Pri izpolnjevanju teh zahtev mora delodajalec upoštevati tudi določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Temperatura v službi oz. v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija!

V pravilniku je konkretno določeno, da temperatura v službi oz. temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. A tudi to ne velja za vse delovne prostore. Izjema so t.i. »vroči delovni prostori«, kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme (takšen primer so peči), ki se uporabljajo pri izvajanju delovnega procesa.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Kaj storiti, ko temperatura v službi/delovnih prostorih preseže 28 stopinj Celzija?

Če ne gre za zgoraj omenjeno izjemo, mora takrat, ko je temperatura v službi (v delovnih prostorih) višja od 28 stopnji Celzija, delodajalec zagotoviti ustrezno toplotno udobje in sprejeti potrebne ukrepe. Delodajalec lahko izvede začasne ukrepe (ki veljajo zgolj, ko je temperatura v službi/delovnem prostoru višja od 28 stopinj Celzija). To so na primer:

Skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa. Lahko pa se delodajalec odloči tudi za dolgoročnejše tehnične ukrepe. To so na primer dodatne klimatske ali prezračevalne naprave. Odločitev o tem, katere ukrepi delodajalec izvede, pa mora opredeliti v Izjavi o varnosti z oceno tveganja. V kolikor delodajalec ne ukrepa, ga delavec opozori, v skrajnem primeru pa ga lahko tudi prijavi na pristojni inšpektorat (inšpektorat za delo). Mimogrede, pri nas na Dati lahko opravite tudi usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu! Prijavite se lahko tukaj!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja