Go to Top

Starostna pokojnina za 2016 s poostrenimi pogoji za upokojitev

Starostna pokojnina bo od letos za bodoče upokojence še malo bolj oddaljena.

Bodoče upokojenke bodo morale biti dodatne štiri mesece starejše in imeti za štiri mesece več pokojninske dobe kot v letu 2015, bodoči upokojenci pa bodo prav tako biti za štiri mesece starejši, če bodo želeli uveljavljati pokojninsko dobo brez dokupa. Pogoj za starostno pokojnino tako za moške kot za ženske z najmanj 15 leti zavarovalne dobe v letošnjem letu prvič dosega polnih 65 let starosti.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

V Sloveniji poznamo več različnih oblik dela, ali veste, katera je glede na vaše okoliščine najbolj primerna? Ali veste, kako so obdavčene?

Več informacij

Več podrobnosti si lahko ogledate v spodnjih tabelah.

Za ženske bodo za pridobitev pravice do starostne pokojnine veljali naslednji pogoji za upokojitev:

StarostPokojninska doba
59 let (+ 4 mesece glede na leto 2015)39 let in 4 mesece brez dokupa (+ 4 mesece glede na leto 2015)
63 let (+ 6 mesecev glede na leto 2015)najmanj 20 let
65 let (+ 6 mesecev glede na leto 2015)najmanj 15 let zavarovalne dobe

Za moške bodo za pridobitev pravice do starostne pokojnine veljali naslednji pogoji za upokojitev:

StarostPokojninska doba
59 let in 4 mesece (+ 4 mesece glede na leto 2015)40 let brez dokupa
65 let (v letu 2015 je bil pogoj do starostne pokojnine izpolnjen pri starosti 64 let in 6 mesecev z najmanj 20 let pokojninske dobe)najmanj 15 let zavarovalne dobe

Podatke so pripravili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Pokojninska osnova izračunana iz 22 let pokojninske dobe

Zvišanje pogojev za starostno pokojnino je prinesel Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), sprememba pogojev pa ni edina novost v letošnjem letu na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja. S podaljšanjem zahtevane starosti in pokojninske dobe za pridobitev starostne pokojnine, se v letošnjem letu podaljšuje tudi obdobje, ki ga na zavodu upoštevajo pri izračunu pokojninske osnove.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V preteklem letu so se upoštevale osnove od leta 1970 dalje, zavarovancem pa so na zavodu upoštevali osnove iz katerihkoli najugodnejših zaporednih 21 let. Ta številka pa se bo v tem letu poostrila, in sicer na zaporednih 22 let pokojninske dobe. Na zavodu izpostavljajo, da se bo »to obdobje postopno povečalo do 24 let«.

Za pokojninsko osnovo letos šteje zaporednih 22 let pokojninske dobe.

Klikni in deli

Starostna pokojnina in pogoji za upokojitev

Starostna pokojnina bo imela v letošnjem letu tudi določene izjeme. Kot pojasnjujejo na zavodu, bodo lahko zavarovanci pravico do starostne pokojnine v nekaterih primerih koristili tudi pri nižji starosti. Takšne izjeme bodo zavarovanci, ki so:

  • vstopili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti,
  • služili obvezni vojaški rok,
  • skrbeli za otroke v prvem letu starosti,
  • delali na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju. Gre za tako imenovano beneficirano delovno dobo,
  • so  bili do 31. decembra 2000 upravičeni do štetja zavarovalne dobe zaradi osebnih okoliščin, ki so bile pogojene z zdravstvenim stanjem, nato pa do prištete dobe.

starostna pokojnina

Kaj se v letošnjem letu ne bo spremenilo?

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Ali veste, kako se obračunavajo prispevki v primeru zaposlitve in v primeru samozaposlitve? Kaj pomeni status s. p. ter katere prednosti in slabosti prinaša, vam povemo na brezplačnem seminarju!

Več informacij

V tem letu se ne spreminja meja, pri kateri nastane davčni odtegljaj pri pokojninskem ali invalidskem nadomestilu, če je zavod glavni izplačevalcev. Dohodnina se bo torej obračunavala enako kot v minulem letu. Kot pojasnjujejo na zavodu »bo akontacija dohodnine odtegnjena od pokojnin, višjih od 1.095,15 evrov z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave«.

Usklajevanje statusa do 31. januarja 2016

Novo leto pa je prineslo spremembe tudi za vse uživalce pokojnine, ki imajo t. i. dvojni status, torej so v pokoju, a zraven še vedno opravljajo dejavnost samostojnega podjetnika ali so družbeniki v podjetjih in hkrati poslovodne osebe. V skladu z novelo ZPIZ-2, ki je bila sprejeta konec minulega leta, imajo le še do 31. januarja 2016 čas, da uredijo svoj dvojni status. Dejavnost lahko opravljajo še naprej, vendar se morajo v tem primeru vključiti v zavarovanje za vsaj dve uri dnevno. To storijo tako, da oddajo prijavo v zavarovanje s 1. januarjem 2016. Lahko pa se tudi izbrišejo iz Poslovnega registra RS, kjer so vpisani kot samostojni podjetniki oziroma družbeniki, ki so hkrati poslovodne osebe.

Z letošnjim letom vstopa v veljavo tudi možnost, da upokojenci delajo polni delovni čas ter zraven prejemajo še 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, izplačilo pa ni več omejeno na 65 let.

O teh spremembah smo že pisali. V prispevku Upokojenci in s. p. vzrok za novo ustavno presojo? si lahko preberete, kaj menijo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) glede spremembe oziroma dvojnega statusa. V prispevku Delo upokojencev: plača in 20 odstotkov pokojnine pa smo še podrobneje pisali o spremembah ZPIZ-2, ki jih bodo morali upokojenci upoštevati v letošnjem letu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja