Go to Top

Spremembe delovne zakonodaje – bo božičnica obvezna?

Spremembe delovne zakonodaje napovedal minister za delo

Spremembe delovne zakonodaje oz. predloge je napovedal minister za delo. Kakšne bi naj bile te spremembe?

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

Kakšne bi lahko bile spremembe delovne zakonodaje?

Minister za delo je napovedal nekatere spremembe delovne zakonodaje. Med predlogi je omenil tudi obvezno božičnico. Prav tako pa naj evidentiranje delovnega časa ne bi bilo obvezno za vse. Spremembe pa naj bi bile tudi pri vodenju delovnega inšpektorata.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Med predlogi za spremembe delovne zakonodaje tudi obvezna božičnica

Predlog, ki je požel največ zanimanja, je obvezna božičnica. V kolikor bi bil predlog spremembe delovne zakonodaje sprejet, bi se naj zaposlenim že to zimo izplačalo božičnico v višini minimalne plače. Po trenutni zakonodaji (ZDR-1) sicer velja, da je božičnica dodatek oz. plačilo, ki je del plače za poslovno uspešnost delodajalca. Božičnica oz. plačilo za poslovno uspešnost trenutno ni zakonsko obvezen prejemek delavca. Od 2018 velja, da pri izplačilu božičnice do višine 100 % povprečne plače v RS ni treba plačati dohodnine. V kolikor pa je božičnica izplačana, pa mora ta biti v denarni obliki.

Kaj je treba vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

S predlogom spremembe delovne zakonodaje glede obvezne božičnice se ne strinjajo v OZS

Predlog spremembe delovne zakonodaje, ki bi prinesel obvezno božičnico, pa nima podpore pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Menijo namreč, da se obrtniki in podjetniki v teh časih borijo za obstoj podjetij in ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice bi predstavljale za njih dodatno obremenitev. Po njihovem mnenju bi morala biti božičnica še naprej prostovoljna in ne obvezna.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Evidentiranje delovnega časa ne bo obvezno za vse?!

Prejšnji mesec pa je v javnosti odmeval tudi predlog, da bi se spremenil oz. dopolnil zakon o evidencah. Ta predlog bi naj prinesel obvezno »štempljanje«. A kot kaže spremembe delovne zakonodaje pri tem zakonu ne bodo veljale za vse. Minister za delo je dejal, da naj bi bilo evidentiranje delovnega časa obvezno za tri skupine. In sicer za kršitelje, za tista podjetja, kjer je to zahteva delodajalcev ali delavskega kolektiva ter za tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih. Do sprememb bi naj prišlo tudi pri vodenju delovne inšpekcije. In sicer bi se naj razširilo vodstvo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja