Go to Top

Zakon o evidencah razdvaja – sindikati za, obrtniki proti

Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti bo po predlogu doživel spremembe. V javnosti je doživel precej zanimanja. Nekateri predlog podpirajo, drugi ga kritizirajo. Podpirajo ga med drugim v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, v Obrtni zbornici Slovenije pa uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nasprotujejo.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATI!

Zakon o evidencah – kaj bi prinesel predlog?

Več o tem, kako bi se naj vodile evidence smo pisali nedavno v članku Vodenje evidenc – kaže, da nas čaka obvezno »štempljanje«. Ministrstvo za delo želi zakon o evidencah spremeniti. Z njim se bi uvedlo digitalno evidentiranje delovnega časa. Cilj je predvsem, da bi se preprečile zlorabe, kot je na primer preseganje osemurnega delovnika. Prav tako se želi z zakonom jasneje določiti razmerja, za katero je treba voditi evidenco delovnega časa. Med cilji so tudi to, da ima delavec možnost, da se seznani s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa, zagotovitev učinkovitejšega inšpekcijskega nadzora ter zagotovitev spoštovanja določb o delovnem času ter zagotavljanje počitka in odmora med delovnim časom.

Opravite informativni izračun plače!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Zakon o evidencah – v OZS menijo, da zakon ne bo odpravil kršitev

A zakon o evidencah nima podpore pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Po njihovem mnenju je bistveno to, da se evidentiranje delovnega časa vodi pravilno. Ne glede na to, ali gre za ročno ali elektronsko evidentiranje. Menijo, da bi to morala biti odločitev posameznega delodajalca. Hkrati še opozarjajo, da bo tudi prineslo dodatne birokratske ovire ter dodatne stroške za delodajalce. Prav tako menijo, da nov zakon o evidencah (oz. predlog) oz. elektronsko evidentiranje delovnega časa ne bo preprečilo kršitev, saj se lahko te dogajajo tudi ob morebitnem elektronskem evidentiranju. Hkrati so izrazili še pomisleke glede elektronskega evidentiranja v praksi, na primer na terenu.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Zakon o evidencah podpirajo v ZSSS

Na drugi strani pa zakon o evidencah oz. predlog podpirajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Menijo namreč, da bi se z njim zmanjšalo število kršitev na področju delovnega časa, počitkov in odmorov. Opozarjajo, da je na tem področju veliko kršitev, sploh se sedaj, ko gre za pomanjkanje delovne sile. Teh kršitev je precej v dejavnostih, kjer so plače zaposlenih nizke. Z vzpostavitvijo elektronske evidence, se bo po mnenju ZSSS, zmanjšalo tudi število neplačanih nadur. Vsak delavec bo imel tudi vpogled v svojo elektronsko evidenco ur ter bo lahko sproti opozarjal na morebitne nepravilnosti. Zakon o evidencah oz. predlog predvideva tudi, da evidenc ne bo možno popravljati oz. prilagajati za nazaj. Predlog zakona o evidencah bo v javni razpravi do 27.8.2022. Oddaja komentarjev je možna tudi prek e-Uprave.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja