Go to Top

Sprememba začasnega prebivališča

Sprememba začasnega prebivališča je obvezna tudi za najemnike stanovanj

Sprememba začasnega prebivališča je potrebna, če ste se za določen čas preselili od svojega doma, na katerem stalno prebivate. Če vas karierna pot začasno oddalji od vašega doma ali ste se odločili za nadgrajevanje znanja v oddaljenem kraju, morate prijaviti svoj začasni naslov. To ne vpliva na vaše stalno prebivališče, lahko pa hkrati spremenite naslov za vročanje.

Izračunajte si plačo!

Svoj začasni naslov prijavite na upravi enoti, kjer boste začasno prebivali. Ko se vrnete na svoj stalni naslov, začasno prebivališče odjavite. Če pa se preselite drugam, vas znova čaka sprememba začasnega prebivališča.

Kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Živite v najetem stanovanju ali oddajate stanovanje v najem?

Sprememba začasnega prebivališča velja tudi za tiste, ki živite v najetem stanovanju. Prijava začasnega prebivališča je obveznost lastnika stanovanja. Če ste sami lastnik stanovanja, ki ga oddajate v najem, morate svoje najemnike prijaviti.

Kdaj je s.p. lahko normiranec?

Pravni nasvet

Mnoge Slovence je vrtinec življenja zanesel v tujino. Če ste tudi vi šli s trebuhom za kruhom, je sprememba začasnega prebivališča obveznost, ki jo opravite v deželi, v kateri začasno prebivate.

Vas zanima kakšen znesek prevoza na delo vam pripada?

Koliko dni pomeni »začasno«?

Sprememba začasnega naslova je potrebna, če boste na začasnem naslovu bivali več kot 90 dni. Lastniki stanovanj, v katerem prebivajo najemniki, pa morajo začasni naslov urediti, če gre za bivanje za več kot sedem dni.

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Za krajši čas ta birokratski opravek ni nujen, lahko pa se vseeno odločite zanj. Pri prijavi morate dokazati, da imate dovoljenje za bivanje na začasnem naslovu. Dokaz je lahko npr. najemna pogodba.

Začasni naslov velja za največ dve leti, nato ga je treba znova prijaviti. Seveda je bivanje lahko krajše. Spremembo je treba sporočiti upravni enoti v osmih dneh.

 Preverite ali vam pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta

Nekaterih delavcev sprememba začasnega prebivališča ne doleti

Sprememba začasnega prebivališča pa ni nujna ob vsaki selitvi. Običajno jo poznajo sezonski delavci, študenti in mladi, ki živijo v najetem stanovanju. Obstajajo izjeme. Ničesar vam ni treba storiti, ko greste  v bolnišnico ali drugi zavod zaradi zdravljenja. Prav tako se s prijavo začasnega prebivališča ne ukvarjate, če ste se umaknili varne hiše in podobna zatočišča za žrtve. Sprememba začasnega prebivališča ni potrebna tudi za delavce, ki pomagajo pri naravnih nesrečah.

Začasnega prebivališča ne prijavijo niti delavci, ki svoje delo opravljajo v prostorih Ministrstva za notranje zadeve, policije, Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske. Med izjemami so tudi diplomatski in konzularni delavci.

S.p. ali d.o.o.? 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja