Go to Top

Sprememba imena firme – kaj je dobro vedeti pred postopkom?

Sprememba imena firme

Sprememba imena firme je postopek, ki ga lahko podjetnik opravi na DATA točki. Pred postopkom pa je dobro pridobiti čim več informacij in pretehtati vse možnosti. Podjetniški svetovalci Date so vam pri tem v veliko pomoč. Da pa sploh lahko spremenite ime firme, pa seveda najprej morate ustanoviti podjetje! To lahko vedno storite na naši Data točki. Če bi tudi vi želeli ustanoviti podjetje, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Dobili boste vse informacije, ki jih potrebujete za zagon in poslovanje podjetja!

Informativni izračun plače

Sprememba imena firme pri samostojnem podjetniku

Sprememba imena firme pri s.p. je obvezna takrat, ko nosilec dejavnosti spremeni osebno ime ali priimek. V imenu firme nosilca dejavnosti je vedno ime in priimek in oznaka s.p. Če se kaj od tega spremeni, mora s.p. to spremembo urediti tudi v registru podjetij. Sprememba imena firme pri s.p. se zgodi tudi, kadar želi s.p. dodati imaginarno ime k imenu firme. Spremembo imena firme mora podjetnik po prejemu sklepa o uspešno zaključenem postopku s strani AJPES-a obvestiti računovodjo, banko in vse svoje poslovne partnerje.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Sprememba imena firme pri družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)

Če ime firme spreminja podjetnik v svojem d.o.o., potem se pri postopku spremeni Akt o ustanovitvi družbe. Zastopnik podjetja sprejme sklep o spremembi imena firme, ki se v enoosebni družbi vpiše v elektronsko knjigo sklepov te družbe. Podpisani čistopis akta o ustanovitvi referent DATA točke nato elektronsko odda na registrsko sodišče. V nekaj dneh podjetnik prejme sklep sodišča o spremembi imena firme po pošti na naslov podjetja. Sprememba imena firme je nato vpisana tudi v registru podjetij AJPES. Seveda mora podjetnik o spremembi imena firme obvestiti svojega računovodjo, banko in vse poslovne partnerje.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Na kaj mora pomisliti zastopnik družbe, preden se loti spremembe imena firme?

Če zastopnik želi, da se izvede sprememba imena firme mora upoštevati določila 20. in 21. člena Zakona o gospodarskih družbah, ki določajta pravila glede imaginarnega imena družbe. Več o tem smo pisali v tem članku. Podjetniški svetovalec v podjetju Data podjetniku na svetovanju pojasni zakonodajo in opravi kontrolo imaginarnega imena. Prav tako mu svetuje glede postopka nameravane firme in pojasni pomembnost imena firme z marketinškega vidika. Podjetniki, če ste tik pred odločitvijo, da boste spremenili ime firme pa zaradi pomanjkljivih informacij odlašate s postopkom, nam pišite na data@data.si ter se naročite na svetovanje pri naših podjetniških svetovalcih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja