Go to Top

Nameravana firma – zakaj je to koristen postopek?

Nameravana firma – preverba imena firme s strani družbenika družbe, ki se pripravlja na registracijo d.o.o. . Preverba poteka pred uporabo imena za ime firme svojega podjetja na postopku registracije d.o.o. na DATA točki. Z nameravano firmo, ki jo potrdi sodišče še pred pripravo dokumentacije za vpis družbe v register podjetij. S tem se družbenik izogne morebitnim dopolnitvam vloge s strani registrskega sodišča.

Informativni izračun plače

Nameravana firma – postopek pred registracijo d.o.o.

Večina bodočih družbenikov družbe je v zadregi, ko se ob pripravi na registracijo d.o.o. loti iskanja imena firme. Po eni strani naj bilo ime podjetja tako, da je prepoznavno na trgu, da označuje dejavnost podjetja in je prijazno do uporabnika ipd. Po drugi strani pa mora biti predvsem tako, da si ga stranke hitro in enostavno zapomnijo. Pri izbiri imena mora družbenik upoštevati Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), v katerem so določena ki določa pravila glede imena firme. Da se družbenik prepriča, da je izbrano ime firme unikatno, se lahko posluži postopka, ki se imenuje nameravana firma.

Tudi vi načrtujete ustanovitev d.o.o.? Morda registracijo s.p.? Pokličite nas na 01/600-1530 ter rezervirajte termin za registracijo podjetja!

Registracija podjetja – hitro in enostavno

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Nameravana firma in postopek registracije

Za postopek registracije nameravane firme, se lahko družbenik obrne na DATA točko in referentu za postopek registracije pošlje sledeče podatke:

  1. Ime in priimek družbenika in njegovo EMŠO številko – če bo več družbenikov v bodoči družbi je dovolj, da se sporoči podatke enega družbenika;
  2. Ime firme, ki jo je izbral;
  3. Naslov, kamor želi sprejeti sklep o registraciji nameravane firme.

Referent na DATA točki opravi postopek registracije nameravane firme. Družbenik v nekaj dneh prejme na naslov, ki ga je poslal referentu, sklep, da je nameravana firma vpisana. V primeru, da ime firme ni ustrezno, sodišče zavrne vpis nameravane firme. Družbenik lahko ponovi postopek, dokler s strani sodišča ne dobi pozitivne odločitve. Nameravana firma se vpiše v register podjetij AJPES.

Koliko znašajo prispevki za s.p. 2024

Nameravana firma – skrajša vpis v register podjetij

Nameravana firme je v registru AJPES na voljo družbeniku leto dni. V tem času nihče drug ne more uporabiti istega imena firme pri registraciji d.o.o. Torej družbenik lahko kadarkoli v letu dni, uporabi ime firme, ki je v registru navedena kot nameravana firma pod njegovim imenom. Nameravana firma je zelo koristen postopek pred registracijo d.o.o. Postopek je namreč tak, da registrsko sodišče ne more vrniti vloge za registracijo d.o.o. v dopolnitev, zaradi neustreznega imena firme, ker je ime firme že nameravana firma.

Izračun dnevnice 2024

Bodoči družbeniki d.o.o., potrebujete pri pripravi podatkov za registracijo d.o.o. koristne in praktične napotke naših izkušenih podjetniških svetovalcev? Za svetovanje lahko pišete na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja