Go to Top

V imenu podjetja so lahko tudi tuje črke?

V imenu podjetja – kaj je lahko in kaj ne? Obstajajo pravila, ki določajo, kaj lahko vsebuje ime podjetja? Bi potrebovali podjetniško svetovanje pred registracijo podjetja? Pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za termin svetovanja. V kolikor pa že imate vse informacije glede ustanovitve podjetja, si lahko rezervirate termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca ali na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kakšna pravila je potrebno upoštevati v imenu podjetja?

Pravila, ki jih je potrebno upoštevati v imenu podjetja, so navedena v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1). Pravil je veliko in marsikateri podjetnik, ki opravlja postopek registracije podjetja na DATA točki odkrito prizna, da je imel pri odprtju podjetja največ težav ravno pri izbiri ustreznega imena podjetja.

Hitro in brezplačno odprtje podjetja

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri imena podjetja?

Pri izbiri imena upoštevajte naslednje kriterije, in sicer ime podjetja naj bo unikatno, naj sporoča s čim se podjetje ukvarja in naj ima nek pomen. Pri izbiri imena podjetja naj ima podjetnik vedno v mislih predvsem ciljne kupce, trge na katerih se bo predstavljal in načine na katere se bo z imenom podjetja promoviral.

Informativni izračun dohodnine 

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

V imenu podjetja pri s.p. je lahko le osebno ime

Samostojni podjetnik mora v imenu podjetja uporabiti vsaj svoje ime in priimek ter oznako za podjetje s.p. – (Špela Novak s.p.). V dolgem (polnem) imenu podjetja mora s.p. navesti tudi opis temeljne dejavnosti s katero se bo ukvarjal (Frizerske storitve, Špela Novak s.p.). V dolgi in v krajšani obliki imena podjetja lahko s.p. uporabi tudi domišljijsko ime (FRIZURA, frizerske storitve, Špela Novak s.p., skrajšano ime – FRIZURA, Špela Novak s.p.).

Pogodba o zaposlitvi

Pravila glede uporabe tujih črk v domišljijskem imenu podjetja

Od leta 2015, ko se je spremenil Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1), velja za tvorbo domišljijskega (imaginarnega) imena podjetja pravilo, da lahko vsebuje tuje črke, ki jih ni v slovenski abecedi: Y, X, W in Q. Vsebuje lahko tudi druge črke (npr. ć, đ…), vendar samo, če besede, ki vsebujejo te črke:

  • ustrezajo firmam, imenom ali priimkom družbenikov, ki so sestavni del firme, ali
  • ustrezajo registriranim znamkam.

Tako bi torej Špela Novak, lahko v imenu podjetja uporabila domišljijsko ime HAIRSTYLE, Špela Novak s.p. (če se odloči za angleško verzijo imena podjetja ali pa izbere italijansko ime za frizuro (pričesko) ACCONCIATURA ali katerokoli drugo tujko – odvisno tudi od tega, na katerem trgu bo iskala svoje stranke). Vendar le v primeru, da v registru podjetij ne bi obstajalo podjetje z istim domišljijskim imenom.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Domišljijsko ime v primeru d.o.o. je obvezno v imenu podjetja

Če samostojni podjetnik lahko izbira ali bo imel v imenu podjetja domišljijsko ime, pa te izbire družbenik, ki ustanavlja d.o.o. nima. Obvezna sestavina v dolgem imenu d.o.o. je poleg imena podjetja še opis dejavnosti – FRIZURA, frizerske storitve, d.o.o. Skrajšana oblika imena podjetja je nato FRIZURA d.o.o. Tudi v primeru d.o.o., lahko družbenik za domišljijsko ime podjetja uporabi tuje besede oziroma črke. Če želi družbenik prevod firme v tuj jezik, pa se lahko uporablja samo skupaj s firmo v slovenskem jeziku (FRIZURA d.o.o., firma v angleškem jeziku, HAIRSTYLE d.o.o.). Družbenikom, svetovalci podjetja DATA, vedno priporočamo, da pred registracijo d.o.o. opravijo t.i. postopek nameravane firme. Torej pred pripravo dokumentov za ustanovitev podjetja, na registrskem sodišču preverijo ali bo predlagano imaginarno ime ustrezno.

Interni akti podjetja

Katere so še druge omejitve za ime podjetja?

ZGD-1 določa še druge omejitve, ki jih morajo podjetniki upoštevati v imenu podjetja:

  • Ime podjetja ne sme vsebovati imen ali znakov tujih držav in mednarodnih organizacij.
  • Za uporabo besede Slovenija, njenih izpeljank in kratic, s slovensko zastavo in z grbom ter uporabo tistih besed, ki označujejo državo ali samoupravno lokalno skupnost (državni, republiški, občinski), je za dovoljenje potrebno prositi Vlado RS ali pristojni organ samoupravne lokalne skupnosti.
  • Za uporabo imena, priimka ali psevdonima zgodovinske ali druge znamenite osebe, je za dovoljenje potrebno prositi osebo samo. V primeru, da je pokojna, pa njene sorodnike in ministra za javno upravo.
  • Prepovedana je uporaba besed ali znakov, ki nasprotujejo zakonu ali morali.
  • Prepovedana je uporaba besed, ki vsebujejo znamke ali neregistrirane znake, ki uživajo varstvo po predpisih, ki urejajo znamke.

Podjetniki, če vam lahko olajšamo pripravo na vašo podjetniško pot, nikar ne oklevajte. Svetovalci podjetja DATA vam bodo pomagali z informacijami in praktičnimi nasveti. Za ponudbo jim pišite na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530.

Prijava na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja