Go to Top

Socialni prispevki za februar 2020 višji za 16 EUR!

Socialni prispevki za februar 2020 za dobrih šestnajst evrov višji pri samozaposlenih osebah. Finančna uprava RS (FURS) je objavila, kakšni so socialni prispevki za februar 2020 za zavarovance, lastnike zasebnih podjetij (družbenike) in samozaposlene osebe.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Kako se je spremenila Vaša plača v letu 2020? Izračunajte si jo v našem enostavnem kalkulatorju! Kakšna je Vaša bruto in kakšna neto plača? Je posledico višje plače čutiti na višini Vaših otroških dodatkov?

Informativni izračun plače

Povprečna plača za leto 2019

Znesek povprečne mesečne bruto plače za leto 2019 znaša 1.753,84 evra. Minimalna osnova za prispevke samozaposlenih znaša 60 % zadnje znane povprečne letne plače povprečne plače v letu 2019 (torej 60 % od  1.753,84). Minimalna osnova tako znaša 1.052,30 evra.

zaključna bilanca 2019

Socialni prispevki za s.p. so se zvišali

Socialni prispevki za samozaposlene osebe so se za februar 2020 v primerjavi z lanskim letom povišali za 16,56 evra.

  • Največ so se povišali prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in to za 10,57 evra (zdaj 256,24 evra).
  • Nekoliko manj so se povišali prispevki za zdravstveno zavarovanje in to za 5,83 evra (ti so zdaj 141,54 evra).
  • Prispevki za starševsko varstvo 0,08 evra (zdaj 2,10 evra) in prispevki za zaposlovanje so višji za 0,08 evra (zdaj 2,10 evra). 

Skupaj znašajo novi mesečni prispevki za socialno varstvo pri samozaposlenih osebah 401,98 evra.

Se zanimate za registracijo statusa samostojnega podjetnika (s.p.)? Obiščite naš brezplačen uvodni seminar v svet prispevkov, davka na dobiček in postopek odpiranja podjetja – »Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja«!

Informativni izračun dohodnine

Socialni prispevki za družbenike podjetij tudi višji!

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Za družbenike pa bodo socialni prispevki veliko višji in to po novem celo za 72,29 evra. Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znaša za mesec februar 384,35 evra, prispevek zdravstveno zavarovanje je za družbenike po novem 212,31 evra in skupek prispevkov za starševsko varstvo znaša 3,16 ter prispevka za zaposlovanje skupaj 3,16 evra. Tako nanesejo minimalni socialni prispevki za družbenike 602,98 evra.

Ugodnosti za tiste, ki prvič odpirajo s.p. še vedno enake (v odstotkih)

V prvem letu od vpisa v Poslovni register Slovenije Vam pripada polovična olajšava, v drugem letu pa trideset odstotna olajšava za plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje! Tako znašajo minimalni obvezni prispevki za prvo leto pri novem ustanovitelju s.p. 273,86 evra. Dodatno lahko koristite bonitete krajšega delovnika zaradi nege otroka.
Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Povišek čutiti tudi pri minimalni plači!

Potrebujete pogodbo o poslovodenju? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Novela Zakona o minimalni plači (ZMinP) določa, da bo minimalna plača v letu 2020 znašala 940,58 evra bruto, v primeru dela opravljeno v polnem delovnem času. Sprememba, ki je najbolj odmevna na področju izračuna minimalne plače je tudi to, da so iz minimalne plače izvzeti dodatki za delo v posebnih pogojih dela za delovno uspešnost, poslovno uspešnost , delovno dobo in dodatki za posebne pogoje dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo – kot tudi že v letu 2019).

Imate vprašanja glede ostalih zakonodajnih zahtev, ki jih imate morda kot delodajalci?

Pravna služba podjetja DATA je za Vas pripravila enostaven in brezplačen seminar, kjer se delodajalci lahko seznanijo o njihovih obveznostih, ki jih nalaga slovenska zakonodaja. Obiščite naš brezplačen seminar »Obveznosti delodajalcev od A do Ž«!

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja