Go to Top

Sestava plače

Sestava plače – kako je sestavljena plača,  je vprašanje, katerega postavlja veliko ljudi. Še posebej je pogosto ob dogodku nove zaposlitve ali pa napredovanja v službi, ko ljudje želijo vedeti koliko so njihove nove pogodbe dejansko vredne. Koliko denarja je namenjeno za prispevke socialne varnost? Kolikšen delež bruto plače lahko dejansko pričakujejo na osebni računih?

Sestava plače zanima tudi podjetnike. Izračun minimalne plače 2023 velja tudi za s.p. in d.o.o. Če ste se odločili odpreti s.p.   ali   d.o.o, se lahko naročite na podjetniško svetovanje ali pa termin za registracijo podjetja. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si .

Informativni izračun plače

Sestava plače – kaj je treba vedeti?

Za začetek je najpomembneje omeniti, da mora biti plača vedno v denarni obliki, izplačana pa mora biti najkasneje do 18. v mesecu. Plača za poln delavnik ne sme biti nižja od zakonsko določene – ta je v Sloveniji v letu 2023 znaša 1.203,36 evra. Edini primer, v katerem je plača lahko nižja, je kjer je plača določena po kolektivni pogodbi, kjer morajo biti razvidni tudi tarifni razredi in skupine.

Vsaka plača ima določene komponente. Sestava plače zajema osnovno plačo, plačo za delovno uspešnost, zaposleni pa so tudi upravičeni do povračil stroškov za malico, prevoz in službene poti. Med drugim zaposlenim tudi pripadajo različni dodatki, med drugimi za:

  • delovno dobo;
  • posebne pogoje dela;
  • posebne obremenitve pri delu;
  • nevarnost pri delu.

Ustanovite podjetje na Dati!

pravno svetovanje

Koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023?

Sestava plače – kaj je potrebno vzeti v račun?

V Sloveniji imamo sistem bruto plač. Te predstavljajo znesek, ki ga plačajo delodajalci. Od tega zneska pa potem odštejemo prispevke za socialno varnost in dohodnino, da pridemo do neto plače, ki je po navadi okoli 60% bruto plače. Poleg tega so delodajalci primorani delavcem izplačati tudi regres.

Med te faktorje štejejo prispevek za socialno varnost, ki po navadi predstavlja 22,10 % bruto plače. V račun je treba vzeti tudi razne davčne olajšave, med njimi splošna davčna olajšava, osebna olajšava, posebna osebna olajšava za osebe, ki samostojno opravljajo specializiran poklic, in posebne olajšave. Seveda pa je treba vzeti račun tudi dohodnino – večja kot je plača, večja je dohodnina, saj posledično spadamo v višji dohodninski razred.

Potrebujete pomoč pri izračunu plače? Uporabite naš informativni kalkulator!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja