Go to Top

Še ta mesec stara osnova, a novi odstotki za obračun prispevkov

Preden bo okoli sredine februarja znana nova osnova za obračun prispevkov, bodo morali ta mesec prispevke podjetniki obračunati še od stare osnove, a z novimi odstotki za obračun prispevkov, ki so pričeli veljati  z novim letom. Poravnati jih morajo do 15. februarja.

Osnova za januarske prispevke je še povprečna letna plača za leto 2014, ki znaša 1.540,5 evra, od nje pa morajo samostojni podjetniki in podjetja za poslovodne osebe, ki so hkrati družbeniki, še ta mesec obračunati prispevke.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Zaradi morebitnih regresnih zahtevkov, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje RS v primerih delovnih nesreč lahko vloži proti podjetjem in podjetnikom, tudi samozaposlenim in družbenikom svetujemo, da opravijo izobraževanja iz varnosti in zdravja pri delu.

Več informacij

Novi odstotki za obračun prispevkov za samozaposlene za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zaposlovanje in za starševsko varstvo, ki so vstopili v veljavi z novim letom, so se zvišali za dve odstotni točki iz 54 na 56 odstotkov zadnje povprečne letne bruto plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec. Že od leta 2014 pa je odstotek za obračun prispevkov za zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike in fizične osebe z dejavnostjo nespremenjen – znaša 60 odstotkov. O novih odstotkih za samozaposlene smo že pisali v prispevku V letu 2016 višja osnova za obračun prispevkov za samozaposlene.

osnova za obračun prispevkov

Enako kot za samozaposlene se je zvišal tudi odstotek za obračunavanje prispevkov za kmete.

Osnova za obračun prispevkov letos višja za poslovodne osebe – družbenike

Najnižja osnova za prispevke za poslovodne osebe – družbenike pa je letos za vse prispevke (za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zaposlovanje in za starševsko varstvo ter za zdravstveno zavarovanje) po novem 70 odstotkov zadnje znane povprečne plače v RS. Še lani je ta odstotek znašal 65 odstotkov, prihodnje leto pa se bo povišal na 75 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače v RS, preračunane na mesec.

V sredini februarja bo znana povprečna letna plača za leto 2015 – takrat se bo osnova za obračun prispevkov spremenila.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja