Go to Top

RTV prispevek – Bomo res vsi plačevali več?

Se bo RTV prispevek s 1. avgustom letos povišal, ko bo RTV Slovenija omogočila sprejem TV programov brez prekinitev tudi po spletu? Program nacionalne televizije je s tem mogoče v neposrednem predvajanju spremljati tudi na pametnih telefonih, računalnikih in tablicah.

Navedeno pomeni, da je spremljanje program brez prekinitev omogočeno tudi tistim, ki TV sprejemnika nimajo. Torej tudi tistim, ki imajo pa pametni telefon ali računalnik oziroma tablico. Za pravni nasvet se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Kako bo to vplivalo na obveznost plačevanja RTV prispevka?

RTV prispevek je v skladu z zakonom dolžan plačevati vsakdo, ki ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija.

Brezplačno podjetniško usposabljanje

Zasebni uporabniki (fizične osebe) plačujejo za vse TV in radijske sprejemnike ter druge naprave, ki jih uporabljajo osebno ali skupaj s člani družine. Ta znesek znaša 12,75 EUR. Če ima zavezanec za zasebno rabo le enega ali več radijskih sprejemnikov, nima pa drugih naprav, ki bi mu omogočale sprejem TV programov, pa plačuje 3,77 EUR.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Sedaj je sprejem in spremljanje TV programov nacionalne televizije brez prekinitev omogočeno tudi po spletu. Tako bodo zavezanci za plačilo polnega RTV prispevka postali tudi uporabniki, ki TV sprejemnika nimajo, imajo pa pametni telefon, računalnik ali tablico z dostopom do interneta.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Kakšne spremembe se obetajo zavezancem, ki že plačujejo polni RTV prispevek?

Za zavezance, ki že plačujejo polni RTV prispevek, torej 12,75 EUR, ne bo sprememb.

Zavezance, ki plačujejo prispevek zgolj za sprejem radijskih programov (3,77 EUR), ker TV sprejemnika nimajo, pa lahko čaka podražitev. Čeprav TV sprejemnika nimajo, bodo odslej zavezanci za plačilo polnega RTV prispevka. To velja v primeru, da imajo pametni telefon ali računalnik/tablico z dostopom do interneta.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

RTV Slovenija bo v ta namen v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske programe. Te bo pozvala k podaji izjave glede uporabe naprave, ki omogoča sprejem TV signala po internetu.

Višji RTV prispevek bodo torej dolžni plačevati samo zavezanci, ki:

  • trenutno plačujejo prispevek zgolj za radijske programe, ker TV sprejemnika nimajo,
  • imajo pametni telefon / računalnik / tablico z dostopom do interneta in
  • ne podajo izrecne izjave, da nimajo naprave, ki omogočajo sprejem TV-signala po internetu.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja