Go to Top

Napotitev tujih delavcev na začasno delo v tujino

Kako poteka napotitev tujih delavcev v tujino? V skladu s slovensko zakonodajo in zakonodajo EU lahko slovenski delodajalec svoje delavce napoti tudi na začasno delo v tujino. Z delavci je potrebno skleniti ustrezne pogodbe o zaposlitvi oziroma anekse ter pridobiti potrdila A1. S potrdilom A1 delavec v tujini dokazuje, da je tudi v času dela na območju druge države še vedno vključen v obvezno zavarovanje v Republiki Sloveniji.

Potrebujete nasvet glede napotitve tujih delavcev na začasno delo v tujino? Posvetujte se z našo pravno službo!

Informativni izračun plače

Napotitev v tujino – težave v praksi

Na nas se je pred kratkim obrnilo nekaj tujih delavcev, zaposlenih pri slovenskem delodajalcu, ki so se med opravljanjem dela v Nemčiji znašli v težavah. Gre za tujce – državljane tretje države, ki so redno zaposleni v Sloveniji in s strani slovenskega delodajalca napoteni na začasno delo v Nemčijo. Delodajalec je ustrezno poskrbel za delovna dovoljenja delavcev v Sloveniji in jih prijavil v obvezna socialna zavarovanja. Pred napotitvijo na začasno delo v Nemčijo, je za delavce pridobil tudi potrdila A1. Kljub temu so tuji nadzorstveni organi ocenili, da delavci v Nemčiji delajo nezakonito in jim delo prepovedali.

Kje je torej težava?

Brezplačno podjetniško usposabljanje

Napotitev tujih državljanov na delo v tujino

Pred napotitvijo delavcev na delo v tujino je potrebno v državi gostiteljici preveriti kakšne so morebitne obveznosti slovenskih delodajalcev ob izvajanju storitev na njenem območju. Je morda potrebna posebna registracija delodajalca ali morda prijava delavcev.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Poleg navedenega je posebna pozornost potrebna v primeru, kadar v tujino napotujemo državljane tretjih držav. Gre torej za delavce, ki so za zaposlitev v Sloveniji morali predhodno pridobiti enotno dovoljenje za bivanje in delo. Za napotitev tujih delavcev so namreč lahko podani še dodatni pogoji.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Napotitev delavcev na delo v Nemčijo

Slovenski delodajalci svoje delavce, poleg Avstrije, najpogosteje napotujejo na začasno delo v Nemčijo. Za državljane tretjih držav, ki za zaposlitev v Sloveniji potrebujejo delovno dovoljenje, pa za napotitev na delo v Nemčijo ne zadostuje zgolj potrdilo A1. Tuji državljani bodo namreč za delo na teritoriju Nemčije potrebovali še poseben vizum. Gre za vizum »Van der Elst«, za katerega je potrebno zaprositi pri Veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije v Ljubljani.

Edina izjema od obveznosti pridobitve vizuma »Van der Elst« je napotitev tujih državljanov, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče in bodo v Nemčijo napoteni za obdobje do 3 mesece znotraj obdobja 12 mesecev.

Pravni nasvet

Če torej zaposlujete državljane tretjih držav, pred morebitno napotitvijo na začasno delo v drugo državo EU obvezno preverite ali je za delavce potrebno pridobiti tudi vizume za delo v tej državi oziroma izpolnjevati morebitne druge pogoje.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja