Go to Top

Restavracije sedaj iščejo poslovne stranke! So pravila bolj jasna?

Restavracije so v zadnjem letu soočile se z veliko spremembami

Restavracije iščejo poslovne stranke, potem, ko so lastniki restavracij izvedeli za pravo interpretacijo odloka, ki jim praktično že 7 mesecev onemogoča poslovanje, lahko pa bi ves čas prisilnega zaprtja obratovali za pravne osebe.

Informativni izračun plače

 

Restavracije zaprte zaradi napačnega tolmačenja odloka o ponujanju blaga in storitev potrošnikom

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Šele stališče inšpektorata urada za varno hrano, je jasno razložilo, da gostinci ob priporočilu ukrepov NIJZ  in pod pogojem, da so gostje restavracije istočasno le delavci enega podjetja, lahko pripravijo in ponudijo hrano. Oglasilo se je tudi Ministrstvo za gospodarstvo in pojasnilo, da odlok prepoveduje ponujanje blaga in storitev le potrošnikom, pravnim osebam pa ne.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

 Restavracije v mehurčku lahko strežejo zaposlenim v enem podjetju

Gostinci lahko kljub epidemiji in omejitvam, ki izhajajo iz nje, sklenejo pogodbo s podjetjem ali več podjetji za ponujanje hrane in pijače. Gostje restavracije so tako lahko delavci enega podjetja, ustvari se mehurček in obrat se ne obravnava kot javni prostor.

Pravni nasvet

Gostinci zaprli 1300 lokalov v času epidemije

Očitno je šlo za različne interpretacije odloka o ponujanju blaga in storitev, ki pa ima v času epidemije drastične posledice za več kot tisoč podjetnikov, ki so se ukvarjali z gostinsko dejavnostjo (restavracije, gostilne, lokali za strežbo pijač, začasni gostinski obrati…) in so morali zapreti svoje podjetje. Gostinci, ki še poslujejo, se skušajo znajti s pripravo in dostavo hrane strankam na dom. Zdaj, ko je znana prava razlaga odloka o ponujanju blaga in storitev, bodo lahko pripravljali obroke za poslovne stranke-podjetja. Za marsikaterega gostinca je nova razlaga – možnost prišla prepozno.

Želim se prijaviti na e-novice

Restavracije skušajo preživeti, kljub odhajanju kadra

Ker traja zaprtje gostinske branže že več kot pol leta, se gostinci zaskrbljeno sprašujejo, kako bodo ob morebitnem odprtju, na primer restavracije, nazaj dobili kader, ki se je v času epidemije preusmeril v druge poklice.

Vladi predlagajo, da bi se lokali odpirali na »mehak« način. S tem mislijo, da bi bili lokali odprti do 18. ure, obiskovalci bi upoštevali navodila NIJZ glede širjenja okužbe in za mizo bi lahko sedeli največ štirje člani istega gospodinjstva.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja