Go to Top

Gostinec in zaposlovalec v turizmu lahko sprejme različne ukrepe v času krize!

Gostinec ali nekdo, ki zaposluje v turizmu, že čuti negativne posledice izpada zaradi korona virusa. Kakšne so opcije in perspektive za nekoga pri zaposlovanju v času krize?

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Pri podjetju Data d.o.o. Vam nudimo pravno svetovanje in podporo pri različnih delovno-pravnih opravilih! Povprašajte po naši ponudbi!

Pravne možnosti, ki jih ima na voljo gostinec

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Gostinec v krizi lahko poseže tudi po odreditvi na čakanje na delo ali odredi delavcu opravljanje drugega dela! Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) dopušča delodajalcu, z namenom ohranitve zaposlitve možnost, da delavcu odredi čakanje na delo doma ali delavcu odredi začasno opravljanje drugega ustreznega dela. Odreditev delavca na čakanje na delo doma mora biti v pisni obliki in lahko traja najdlje za čas šestih mesecev v posameznem koledarskem letu.

Napotitev na čakanje lahko poteka tudi pisno v elektronski obliki, mora pa natančno določati obliko nadaljnjega obveščanja o vrnitvi na delo in zahtevanega roka vrnitve delavca na delo.

Zakon dopušča tudi več krajših napotitev, ki pa se seštevajo in skupaj ne smejo preseči šestmesečne omejitve. V času čakanja na delo se je delavec dolžan izobraževati v skladu s 170. členom zakona ZDR-1 in ima pravico do povračila stroškov v zvezi z delom v skladu s 130. členom tega zakona.

Informativni izračun plače

Gostinec in zaposlovalec v turizmu lahko sprejme naslednje ukrepe v času krize!Gostinec delodajalec z namenom ohranitve zaposlitve ali z namenom zagotovitve nemotenega delovnega procesa delavcu lahko odredi začasno opravljanje drugega ustreznega dela. To mora odrediti pisno in le v kolikor to ni navzkrižno z zakonom ali kolektivno pogodbo. To lahko stori, če pride bodisi do začasnega povečanja obsega dela na drugem delovnem mestu pri delodajalcu ali začasnega zmanjšanja obsega dela na delovnem mestu. Pri tem mora upoštevati delavčevo izpolnjevanje pogojev, izobrazbe, delovni čas in kraj opravljanja dela.

Takšna odreditev lahko traja največ 3 mesece v koledarskem letu. Delavec ima pravico do plače, kot da bi opravljal svoje delo, če je to zanj ugodnejše.

Država napovedala digitalno promocijo države !

V primeru promocije države, kot jo obljublja država, bo to pomenilo ponoven zagon turizma in tudi gostinci bodo lahko udeležni koristi v tem primeru. Vrhunec turistične sezone se bo pričel šele čez mesec, dva ali tri in v tem času bo promocija lahko ključno vplivala na ponoven zagon teh panog.

Slovenska turistična organizacija (STO) je objavila spremembo dveh javnih razpisov za sofinanciranje v podporo promocijskih aktivnosti slovenskih turističnih podjetij in vodilnih destinacij z dodatno možnostjo izvedbe aktivnosti tudi na domačem trgu. STO bo tudi bolj intenzivno oglaševala v drugi polovici leta, obljubila dodatno izvedbo aktivnosti promocije na domačem trgu ipd..

Potovanja tujih turistov bodo najverjetneje bolj »lokalna«!

Gostinec in nekdo, ki nudi turistično storitev, lahko tudi prilagodi svojo ponudbo, ko bo panoga ponovno v vzponu. V turizmi bo najverjetneje najprej prevladali obiski turistov iz najbližjih držav. Gostinec lahko prilagodi svojo ponudbo tudi temu.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja