Go to Top

Zdrava prehrana tudi na delovnem mestu

V sodobnem tempu vse preradi pozabimo, da je zdrava prehrana eden temeljnih pogojev za ohranjanje zdravja telesa in duha. Ker večina navadnih smrtnikov na delovnem mestu preživi vsaj tretjino dneva, v službi ne smemo pozabiti na zdravo malico.

Najbolje je, da poleg daljšega odmora za kosilo med službo zaužijete tudi nekaj zdravih prigrizkov. Nekaj idej s področja zdrava prehrana: paprika ali korenček, narezana na majhne koščke, sadje, jogurt ali smoothie.  Odlična ideja so tudi oreščki, ki jih lahko shranimo kar v predal pisalne mize.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ne malicajte za računalnikom!

Za glavni obrok pa si vzemite nekoliko več časa. Nikar ne malicajte za računalnikom! Morda je čisto blizu vaš službe gostinski lokal, kjer je na jedilniku zdrava prehrana. Če bi vam pot do tja in nazaj vzela preveč časa (čeprav lahko vzamete to kot obliko rekreacije), imate najbrž v podjetju priročno kuhinjo. V njej lahko (upamo, da v prijetni družbi sodelavcev) pojeste jedi, ki so za vas zdrava prehrana: solate (pustite domišljiji prosto pot in kombinirajte svojo najljubšo hrano – le ne pozabite na zelenjavo), tortilje, zelenjavna pita, polpeti, razni zavitke. Kdaj pa kdaj bo tudi sendvič teknil, a pazite: vsak dan sendvič – to ni zdrava prehrana.

prehrana-delovno-mestoMalice pripravite že konec tedna

Običajno je v kuhinji vsaj majhen kuhalnik. Na njem si lahko pogrejete juho, ki vam je ostala od domače večerje prejšnjega dne. Imate na voljo tudi mikrovalovno pečico? Torej je izbor jedi, ki si jih lahko v službo prinesete za malico, veliko večji. Zdrava prehrana na delovnem mestu zagotovljena! Konec tedna skuhajte večje obroke, preostanek razdelite na porcije in zamrznite. Obrok boste v službi samo še pogreli. Tako lahko pripravite juhe, enolončnice in omake za testenine.

Pomembno je, da med delom dovolj pijete. Da ohranite enakomerno delovno kondicijo, najmanj liter in pol ali raje kar dva vode razporedite skozi dan. Seveda pa ne pozabite na najbolj pomemben obrok dneva: uravnotežen zajtrk, ki ga pojejte v miru, brez oziranja na zoprno uro.

Preverite, ali vam delodajalec plačuje ustrezen znesek nadomestila za malico. V tem prispevku pa smo pisali, kako je s povračilom stroškov, če je prehrana med delom organizirana s strani delodajalca. Pozor, morda vam tudi v tem primeru pripada vsaj delno nadomestilo.

Vas mika, da bi si sami določili čas in dolžino odmora za malico? Razmislite o samozaposlitvi. Svoje podjetje lahko ustanovite na naši VEM točki, kjer se vam bodo izkušeni svetovalci pomagali odločiti med odprtjem s.p.-ja ali d.o.o.-ja.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Če vaše delo pogosto popestrijo službena potovanja, vzemite s seboj dovolj prigrizkov. Sestanke in samo pot načrtujte tako, da boste imeli dovolj časa za zdravo prehrano. Vam delodajalec ustrezno izplačuje dnevnice? Dnevnice so pravzaprav povračilo stroška za prehrano in nočitev na službeni poti.

Zelo pomembno je, da se zdravi prehrani še bolj posvetimo na dopustu. Raziskave kažejo, da na zdravje najbolj pozitivno vpliva več krajših oddihov kot pa samo en “poletni dopust.” Odvisno je seveda tudi od dolžine vašega letnega dopusta. Tudi če niste med tistimi srečneži, ki prejmejo visok regres, poskrbite, da bo zdrava prehrana na dopustu na jedilniku vsak dan.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja