Go to Top

Registracija sp za tujce tretjih držav v Sloveniji – je možna?

Registracija sp za tujce tretjih držav je postopek, ki ga na DATA točki lahko opravi tujec iz tretje države pod določenimi pogoji. Tujci iz tretjih držav so tujci, ki prihajajo iz držav, ki niso članice EU. Kaj potrebujejo tujci iz tretjih držav za registracijo sp? Kako začnejo postopek? Katere dokumente potrebujejo za registracijo sp? Kdaj lahko začnejo z opravljanjem dejavnosti?

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Zahtevana dokumentacija, če se opravlja registracija sp za tujce

Če želijo državljani tretjih držav v Sloveniji odpreti sp, lahko to storijo potem, ko pridobijo EMŠO in davčno številko. Obenem pa morajo izpolnjevati pogoj 12-mesečnega bivanja v Sloveniji. Dokumenti za odprtje sp za tujce tretjih držav so tako:

  • osebni dokument (dovoljenje za prebivanje + potni list);
  • slovenska davčna številka;
  • izjava lastnika objekta za poslovni naslov (če niso sami lastniki oz. solastniki objekta);
  • dokazila iz matične države (ta morajo biti prevedena v slovenščino), ki niso starejša od 30 dni.

Opravite informativni izračun plače!

Kako poteka registracija sp za tujce na DATA točki?

Postopek registracije sp za tujce ni povezan s stroški. Referent DATA točke skupaj s podjetnikom pripravi prijavo podatkov v AJPES, prijavo podatkov na FURS. Prijavo v zavarovanje z M1 obrazcem pa referent opravi potem, ko tujec tretje države pridobi novo dovoljenje za delo in prebivanje na podlagi samozaposlitve. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, tujec tretje države odda na upravni enoti v kraju prijave začasnega bivališča, vlogo za pridobitev dovoljenja za samozaposlitev. Datum izdaje dovoljenja za samozaposlitev, je tudi datum prijave v zavarovanje na njegov s.p. Od takrat dalje podjetnik lahko posluje.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2023, kaj se je spremenilo?

Registracija sp za tujce in opravljanje storitev v tujini

Referenti DATA točke pri svojem delu opažamo, da se veliko tujcev tretjih držav, ki kot zaposleni v podjetju delajo v tujini, po določenem času odloči, da gredo “na svoje”. Predvsem so to tujci tretjih držav, ki opravljajo dela za katere velja, da so deficitarna. To pomeni, da jih primanjkuje na trgu dela. Za ta dela pa hkrati velja veliko povpraševanje na trgu. Tujci tretjih držav se odločijo, da registrirajo sp, z njim pa bodo v tujini s poslovnimi partnerji nadaljevali sodelovanje, ki so ga zaključili s prekinitvijo pogodbe o zaposlitvi. Pozabijo pa, da lahko delo v tujini opravljajo šele potem, ko imajo doma plačana dva obroka prispevkov za socialno zavarovanje.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Registracija sp za tujce – katere storitve lahko koristijo tujci tretjih držav v podjetju DATA?

Svetovalci podjetja DATA obravnavamo vsak primer tujca tretjih držav posebej in jim svetujemo, kaj lahko storijo v dani situaciji in kaj jim omogoča zakon. Ponudimo jim storitev virtualne pisarne, računovodjo, pridobitve dovoljenja za delo in prebivanje za samozaposlitev, ureditev A1 obrazca. Skratka, vse storitve, ki jih potrebujejo za uspešno poslovanje svojega podjetja.

Odgovore na svoja vprašanja lahko dobijo pri podjetniških svetovalcih podjetja DATA, ki vsak primer registracije sp za tujce tretjih držav obravnavajo individualno in znajo svetovati tujcem, še preden je opravljena registracija sp za tujce. Za več informacij nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja