Go to Top

V času pusta in maškar lahko dodatno zaslužite. Kako?

Še malo pa bodo ulice in trgi polni maškar. Ponudb raznih kostumov za praznovanja je ogromno. Morda pa razmišljate, da lahko letos dodatno zaslužite z izdelavo pustnih mask? Ali pa ste spretni v ličenju in izpod vaših rok lahko pričarate vse mogoče vrste maškar? Morda ste znani po tem, da pečete fantastične krofe, flancate, skratka pecivo, ki se peče v tem pustnem času?

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Šivanje kostumov

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Če imate spretne roke, znate šivati in spremeniti vaše ideje v kostume za izdelavo unikatnih maškar, potem se lahko registrirate kot samostojni podjetnik na Vem točki Data. Dejavnost, ki jo bo potrebno vpisati med dejavnosti podjetja je Umetniško ustvarjanje (90.030), izdelava unikatnih oblačil za vse vrste maškar. Za opravljanje te dejavnosti ni potrebna izobrazba. Smiselno je tej dejavnosti registrirati še šifre dejavnosti za trgovino (npr. 47.990), kajti kostume boste prodajali naročniku storitve, nekomu, ki vam je naročil, da sešijete kostum.

Poslikava obraza

V času pusta in maškar lahko dodatno zaslužiteLičenje je posebna vrsta umetnosti, ki v hipu pričara obraz posameznika v želeno masko. Če nameravate v času pusta opravljati tovrstno dejavnost, se morate ravno tako registrirati. Najhitreje in najlažje registrirate s.p., vpišete dejavnost 96. 022-Kozmetična in pedikerska dejavnost in začnete z delom. Ker boste znotraj te šifre dejavnosti opravljali le ličenje, ne pa tudi depilacije telesa, ne boste potrebovali obrtnega dovoljenja za tovrstno dejavnost in tudi izobrazba ni pogoj.

Peka slastnih pustnih dobrot

Peka slaščic je zahtevnejša dejavnost in zanjo je potrebno izpolnjevati pogoje. Tudi v primeru opravljanja te dejavnosti lahko na VEM točki DATA registrirate podjetje (s.p.) ali pa le doregistrirate dejavnost v svoje že obstoječe podjetje. Potrebno bo izbrati dejavnost s šifro 10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic. Gre za obrtno dejavnost in potrebno je izpolnjevati pogoj glede izobrazbe (vsaj NPK).

Pravni nasvet

Potrebno bo registrirati še živilski obrat in pripraviti smernice dobre higienske prakse (HACCAP). Zato je morda v tem trenutku ta dejavnost primerna za tiste, ki že imate podjetje in se ukvarjate s peko slaščic. Svojo ponudbo boste v takem primeru le prilagodili pustnemu času in okusu maškar.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja