Go to Top

Prosti čas – odklop od dela

Prosti čas in služba sta vse bolj prepletena, zato želi Evropski parlament zagotoviti delavcem odklop od dela

Prosti čas je čas, ko se lahko spočijemo in se družino z družino in prijatelji. Vendar marsikateri delavec se je že navadil, da je po koncu delovnega dne še vedno dosegljiv delodajalcu. Čuti dolžnost, da se mu oglaša na telefon, preverja elektronsko pošto in nanjo odgovarja. Se delavci ne zmorejo odklopiti od dela ali jim tega ne dopustijo delodajalci?

Informativni izračun plače

Evropski parlament meni, da mora delavec svoj prosti čas nameniti sebi in svojim najbližjim, ne da bi bil obremenjen z zadevami, ki se tičejo dela. Zato hoče zagotoviti delavcem odklop od dela in prosti čas.

Prosti čas je pravica delavca

Potrebujete zanesljiv računovodski servis?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Dosegljivost delodajalcu tudi v času, ko naj bi užival svoj prosti čas, omogočajo pametni telefoni, razne aplikacije in računalniki. V času karantene, ko se je delo na daljavo razplamtelo, so digitalna orodja mnogim rešila delovna mesta, podjetniki pa so zdržali nad vodo. Delavci in delodajalci pa so si  delo raztegnili na ves dan. Usklajevanje družinskega življenja in delovnega časa je tako postalo prava umetnost.

Vas zanima obdavčitev kriptovalut? Prijavite se na brezplačen dogodek!

Največ 48 delovnih ur na teden in vsaj 11 ur dnevnega počitka

Več kot četrtina delavcev, ki delajo od doma, delovni dan podaljša. Za delavce na daljavo je dvakrat bolj verjetno, da bomo delali nadure, in to neredko celo brez plačila. Torej so v delovnem procesu več ur, kot je določeno v direktivi o delovnem času. Po njej mora delavec delati največ 48 delovnih ur na teden in imeti najmanj 11 zaporednih ur dnevnega počitka. Letno pa mu pripada vsaj štiri tedne plačanega dopusta. Ob posebnih okoliščinah pa mu pripadajo tudi dodatni dnevi dopusta. Na to mora delodajalec pomisliti že pri ustanovitvi podjetja in pred zaposlovanjem delavcev.

pravno svetovanje

Vse o PCT potrdilu

Pravica do odklopa od dela naj bo temeljna pravica povsod v EU

Evropski parlament se zavzema za to, da bi Evropska unija sprejela nove predpise glede delovnih ur. Ugotavljajo namreč, da stalna dosegljivost povečuje tveganje za depresijo, tesnobo in izgorelost, česar si pa ne želi noben delodajalec.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Komisijo pozivajo, da bi predlagala zakonodajo, ki bo delavcem zagotovila pravico, da se brez negativnih posledic odklopijo od dela in uživajo svoj prosti čas. Prav tako bi se določile minimalne zahteve za delo na daljavo, delovne razmere ter delovni in prosti čas.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj pomeni pravica do odklopa?

Pravica do odklopa pomeni, da ima delavec prosti čas, med katerim delodajalcu ni dosegljiv. Takrat ne opravlja noben nalog, ki se nanašajo na službo. Mednje spadajo npr. oglašanje na telefonske klice, odgovarjanje elektronskih sporočil in drugo digitalno komuniciranje. Delovne naloge pa so tudi učenje in usposabljanje na daljavo za službene namene.

Želim se prijaviti na e-novice

Evropski poslanci spodbujajo države članice, da to pravico delavcem omogočijo, tudi prek kolektivnih pogodb med socialnimi partnerji.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja