Go to Top

Preveč izrabljen letni dopust – kaj v tem primeru?

Preveč izrabljen letni dopust

Preveč izrabljen letni dopust se lahko zgodi v primeru, da delavcu zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi preneha delovno razmerje. Kaj lahko delodajalec stori, če je šlo za preveč izrabljen letni dopust s strani delavca? V kolikor imate tudi vi delovnopravne dileme, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin strokovnega pravnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na Dati!

Preveč izrabljen letni dopust – kaj je sorazmerni letni dopust?

Sorazmerni del letnega dopusta ureja 161. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Določeno je, da ima delavec, ki sklene delovno razmerje ali pa mu to preneha med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Več o tem, kaj storiti v kolikor je delavcu bil izplačan celotni regres in mu je pogodba o zaposlitvi prenehala sredi leta smo pisali v članku Vračilo regresa – kdaj je treba regres vrniti? Kako?

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Preveč izrabljen letni dopust – delodajalec ima pravico zahtevati odškodnino

Poleg tega, da delodajalec ob prekinitvi delovnega razmerja od delavca zahteva vračilo regresa (sorazmerni del regresa), ima pravico zahtevati tudi odškodnino za preveč izrabljen letni dopust s strani delavca. Kaj to pomeni? Poglejmo na primeru. Delavec je imel pogodbo o zaposlitvi od 1.1.2022 do 31.12.2022. S 1.8. je podal odpoved pogodbe o zaposlitvi. Odpovedni rok je 30 dni. To pomeni, da bo z 31.8. končano delovno razmerje. Prejel je celoten regres – to pomeni, da bo moral vrniti 1/3 regresa. Za celotno leto mu je pripadalo tudi 24 dni dopusta. Ker je ves dopust porabil že do konca julija, gre za preveč izrabljen letni dopust. Do konca avgusta bi mu pripadalo 16 dni, kar pomeni da je v 8 dneh šlo za preveč izrabljen letni dopust.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Preveč izrabljen letni dopust – škoda za delodajalca

V primeru, ko gre za preveč izrabljen letni dopust, to pomeni škodo za delodajalca v velikosti nadomestila za čas dopusta. Zato lahko od delavca v takšnem primeru zahteva povračilo. Za terjatve iz delovnega razmerja veljajo posebna pravila. Delodajalec lahko svoje terjatve (tudi povračilo za preveč izrabljen letni dopust) do delavca pobota samo s soglasjem delavca. V kolikor soglasja delavca ne dobi, pobota pri plači ne sme izvesti. Se pa v praksi vseeno običajno delavci in delodajalci o nadomestilu za preveč izrabljen letni dopust (in vračilu dela regresa) dogovorijo. Običajno se sklene sporazum, v katerem se poda tudi soglasje za pobot pri zadnji plači.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja