Go to Top

Premikanje ure – epidemija povozila prizadevanja za ukinitev

Premikanje ure na poletni čas nas bo doletelo zadnji vikend v mesecu marcu. Če so bila prizadevanja za ukinitev tega nepriljubljenega ukrepa v letu 2019 v polnem zamahu, pa je korona- leto 2020, premikanje ure in debato o tem problemu, odpihnila.

Informativni izračun plače

DATA d.o.o. vam nudi pravno svetovanje! Pokličite nas ali nam pišite!

Potrebujete nasvet glede pravnih zadev? Pri DATA d.o.o. vam nudimo pravno svetovanje na vaši podjetniški poti. V mesecu marcu se lahko udeležite dveh brezplačnih webinarjev: Kako zaslužiti s hobijem ter Svetovanje pred registracijo podjetja. Če ste podjetje že registrirali in potrebujete računovodski servis, smo pravi naslov za vas, v kolikor pa še podjetja niste registrirali, lahko to storite brezplačno pri DATA d.o.o.

Pišite nam na data@data.si za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Premikanju ure bo iz sobote 27. na nedeljo 28. marca

Premikanje ure za eno uro naprej (iz 2. ure zjutraj na 3. uro) bo pomenilo prehod iz zimskega v poletni čas. Ureditev poletnega časa na ravni Evropske unije velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premikanja ure na enotnem trgu. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove. Po zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa, je treba premikanje ure opraviti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. To naj bi – predvsem v gospodarstvu – omogočilo prihranek električne energije.

Informativni izračun za normirance

Premikanje ure v Sloveniji od leta 1983

Poletni čas smo v Sloveniji pričeli uporabljati 27. marca 1983. Podlaga za premikanje ure je bil Zakon o računanju časa.

Premikanje ure so uvedli:

  • ker naj bi ukrep pripomogel k prihranku energije
  • ker naj bi gospodarstvo s tem beležilo pozitivne učinke
  • ker naj bi več svetlobe zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala

A na nasprotni strani so se pojavili tudi številni argumenti za ukinitev premikanja ure. Premikanje ure naj bi namreč povzročalo zdravstvene težave, vodilo v motnje spanja in koncentracije, v depresijo, v tveganje za nesreče v prometu in na delovnih mestih, prav tako pa naj bi se večali administrativni stroški podjetij. Prihranka energije naj ne bi bilo.

Informativni izračun dnevnice

Podjetniki in premikanje ure

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Iz dneva v dan se stvari spreminjajo in mnogi podjetniki in podjetja razmišljajo o reorganizaciji delovnih procesov (delo od doma v času korone). Na nas se obračajo tudi podjetniki, ki bi radi skladno z zakonom uredili prerazporeditev delovnega časa. Naši izkušeni pravni strokovnjaki lahko pri tem pomagajo tudi vam in vam pripravijo potrebno dokumentacijo. Pišite jim na data@data.si.

Pravni nasvetPremikanje ure je nezaželeno med članicami EU

Kar 87 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev iz vseh 28 držav članic Evropske unije se je v anketi leta 2018 o ureditvi poletnega časa izreklo proti prestavljanju ure. Dogovor med članicami je, da naj bi se članice same odločile, kateri čas bodo imele – poletnega ali zimskega. Ker pa se zadnje leto cel svet vrti okoli epidemije in boja proti koronavirusu, je tematka, ki zadeva premikanje ure na stranskem tiru v državah članicah EU.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja