Go to Top

Ukinitev premikanja ure leta 2019?

Evropejci si sicer želijo ukinitev premikanja ure. A Evropska unija bo težko uresničila za prihodnje leto napovedano ukinitev premikanja ure dvakrat letno.

Kar 87 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev iz vseh 28 držav članic Evropske unije se je v anketi o ureditvi poletnega časa izreklo proti prestavljanju ure. Evropska komisija je zato sprejela predlog predsednika Jeana Claude Junckerja, naj upošteva voljo anketiranih prebivalcev. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc pa je poudarila, da je sporočilo milijonov Evropejcev zelo jasno. Zdaj so na potezi države članice in Evropski parlament. Članice naj bi se tudi same odločile, kateri čas bodo imele – poletnega ali zimskega.

Dnevi podjetništva 2018

Kdaj ukinitev premikanja ure?

Kdaj bi lahko bila sprejeta končna odločitev? Bruseljski mlini meljejo počasi: verjetno se to ne bo zgodilo do marca 2019, ko bodo države EU znova prešle na poletni čas. Na neformalnem zasedanju ministrov EU za promet v Gradcu so sklenili, da za odločitev potrebujejo več časa. Enako je ocenila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc: “Države članice potrebujejo več časa za dokončno odločitev.” Ministri naj bi skušali dogovor o časovnici doseči do decembra.

ukinitev premikanja urePodobno je tudi stališče Slovenije. Slovenija se načeloma strinja z ukinitvijo premikanja ure, vendar odločitev še ni sprejeta in potrebnega je še nekaj več časa. Poleg tega bi se glede tega vprašanja radi uskladili s sosednjimi državami. Avstrija, ki trenutno predseduje Evropski uniji, je predlagala, da bi premikanje ure ukinili z letom 2021. Nekatere članice EU ne želijo ukinitve premikanja ure že v prihodnjem letu zaradi tehničnih naprav v zračnem prometu in na nekaterih drugih področjih.

Proti ukinitvi premikanja ure so se izrekle Portugalska, Grčija in Velika Britanija, medtem ko se Ciper, Nizozemska, Irska, Francija in Danska še niso odločile. Ena od možnosti je tako tudi uvedba treh časovnih območij v Evropski uniji.

V svojem podjetju lahko sami določate delovni čas

Razmišljate o svojem podjetju, kjer bi si lahko delovni čas določili sami? Morda bi lahko poleti prej začeli z delom, pozimi pa kasneje.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Na VEM točki Data lahko ob vodenju izkušenih svetovalcev hitro in brezplačno ustanovite podjetje. Večina podjetnikov se najprej odloči za s.p. A ob naši podpori velik del podjetnikov svoj s.p. kasneje preoblikuje v d.o.o., v katerem boljše delovno mesto omogočijo še drugim.

Ko boste na tej točki, vam svetujemo udeležbo na našem brezplačnem seminarju, kjer predstavljamo vse obveznosti, ki jih delodajalcem nalaga slovenska zakonodaja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Poletni čas od leta 1980

Ureditev poletnega časa na ravni Evropske unije velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove. Po zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. To naj bi – predvsem v gospodarstvu – omogočilo prihranek električne energije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja