Go to Top

Poletni in zimski čas morda samo še letos

 Poletni in zimski čas

Poletni in zimski čas, kaže, da bomo v Evropski uniji prenehali s prestavljanjem urnih kazalcev na. A še vsaj do marca 2019 naj bi veljal star sistem. Evropejci namreč v veliki meri nasprotujejo premikanju urnih kazalcev na poletni in zimski čas. Kar 87 odstotkov od 4,6 milijona Evropejcev iz vseh 28 držav članic Evropske unije se je v anketi o ureditvi poletnega časa izreklo proti prestavljanju ure. Evropska komisija je zdaj sprejela predlog predsednika Jeana Claude Junckerja, naj upošteva voljo anketiranih prebivalcev. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc pa je poudarila, da je sporočilo milijonov Evropejcev zelo jasno.

Nato bodo na potezi države članice in Evropski parlament. Članice naj bi se tudi same odločile, kateri čas bodo imele – poletnega ali zimskega.

Kdaj bi lahko bila sprejeta končna odločitev? Bruseljski mlini meljejo počasi: verjetno se to ne bo zgodilo do marca 2019, ko bodo države EU znova prešle na poletni čas. Oktobra bomo urne kazalce torej vsekakor spet nastavili na zimski čas in morda marca ponovno – še zadnjič – na poletnega.

Anketiranci so kot razloge za prenehanje spreminjanja časa navajali pomisleke v zvezi s škodljivim vplivom na zdravje, povečanjem števila prometnih nesreč ali premajhnimi prihranki energije. Na vprašanja v anketi je odgovorilo samo 0,73-odstotka Slovencev. Od tega bi velika večina – 87 odstotkov – premikanje ure ukinila, 13 odstotkov pa bi obdržalo trenutno ureditev, torej poletni in zimski čas.

poletni in zimski časV svojem podjetju lahko sami določate delovni čas

Razmišljate o svojem podjetju, kjer bi si lahko delovni čas določili sami? Morda bi lahko poleti prej začeli z delom, pozimi pa kasneje.

Na VEM točki Data lahko ob vodenju izkušenih svetovalcev hitro in brezplačno ustanovite podjetje. Večina podjetnikov se najprej odloči za s.p. A ob naši podpori velik del podjetnikov svoj s.p. kasneje preoblikuje v d.o.o., v katerem boljše delovno mesto omogočijo še drugim.

Ko boste na tej točki, vam svetujemo udeležbo na našem novem brezplačnem seminarju, kjer predstavljamo vse obveznosti, ki jih delodajalcem nalaga slovenska zakonodaja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Poletni čas od leta 1980

Ureditev poletnega časa na ravni Evropske unije velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove. Po zakonodaji EU o ureditvi poletnega časa je treba ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. To naj bi – predvsem v gospodarstvu – omogočilo prihranek električne energije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja