Go to Top

Prehodi meje s Hrvaško, Avstrijo, Italijo – vsi pogoji na enem mestu!

Prehodi meje s sosednjimi državami sedaj enostavnejši

Prehodi meje z nekaterimi sosednjimi državami so poenostavljeni. Vstop v sosednje države je po rahljanju pogojev sedaj nekoliko lažji, razen pri vstopu na Madžarsko. Ta je za tuje državljane še vedno zaprta. Hrvaška, Avstrija, Italija in Madžarska pa so še vedno na slovenskem rdečem seznamu, zato so pri povratku v Slovenijo vse osebe napotene v desetdnevno karanteno, ki se ji je mogoče izogniti ob predložitvi negativnega PCR testa, ki pa ni starejši od 48 ur.

Informativni izračun plače

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Prebolevnikom prehodi meje na Hrvaško dovoljeni z enim odmerkom cepiva

Ob vstopu na Hrvaško morate predložiti negativni PCR test ali hitri antigenski test, ki ne smeta biti starejša od 48 ur. Na antigenskem testu morata biti vidna proizvajalec testa in/ali tržno ime testa, prav tako pa mora biti test potrjen s strani zdravnika. Prehodi meje so dovoljeni tudi s potrdilom o cepljenju in zdravniškim potrdilom o prebolelosti ali pozitivnem PCR oziroma antigenskem testu. Slednji ne sme biti starejši od 180 dni, hkrati pa mora biti starejši od 11 dni. Prehodi meje brez negativnega testa in samoizolacije so prav tako omogočeni osebam, ki so prebolele Covid-19 in imajo potrdilo ter so bili po okrevanju cepljeni z vsaj enim odmerkom cepiva.

Regres za upokojence 2021

Izjeme pri prehajanju meje s Hrvaško

Izjeme, za katere že navedena dokazila niso potrebna, so delavci ali samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge. Pogoj pri tem je, da v državi ne ostanejo več kot 12 ur. Prav tako med izjeme spadajo učenci, študenti in pripravniki, ki dnevno potujejo v tujino. Del izjem so tudi pomorščaki in delavci v transportnem sektorju oziroma ponudniki prevoznih storitev. Prehodi meje brez potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu so omogočeni diplomatom, osebju mednarodnih organizacij in humanitarcem ter vojaškemu osebju in policistom. Hkrati pa tudi osebam, ki potujejo zaradi nujnih družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji in potnikom v tranzitu. Za njih velja pogoj, da morajo državo zapustiti v 12 urah po vstopu. Bolniki, ki potujejo zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov in otroci mlajši od sedmih let, ki potujejo s staršem/skrbnikom, prav tako spadajo med izjeme.

Pred vstopom na Hrvaško lahko svoje podatke že vnaprej pošljete prek spletne strani hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Enter Croatia.

pravno svetovanje

 

Za vstop v Avstrijo potrebna registracija

Od srede dalje so prehodi meje v Avstrijo brez karantene možni v primeru, da se predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o negativnem antigenskem testu, ki ni starejši od 48 ur oziroma potrdilo o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 ur. Omenjena potrdila so veljavna le v angleškem ali nemškem jeziku.

Cepiva, ki jih Avstrija priznava za vstop v državo, so cepiva proizvajalcev Biontech/Pfizer, AstraZenecca, Johnson&Johnson, Moderna in Sinopharm. Pred vstopom v Avstrijo je še vedno obvezna elektronska registracija, ki je obvezna tudi za otroke.

Prehodi meje v primeru tranzita čez Avstrijo so dovoljeni le v  primeru, da oseba med tranzitom nima vmesnih postankov. Pri tem je potrebno dokazati, da bo oseba zagotovo lahko vstopila v državo, kamor je namenjena. Elektronska registracija v tem primeru ni potrebna. Kot tranzit se šteje tudi prevoz iz letališča.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Prehodi meje z Italijo

Ministrstvo za zdravje Italije je s 16. majem uvedlo nove pogoje vstopa v Italijo. Z njimi se ukinja obvezna pet dnevna karantena. Prehodi meje pa so še vedno omogočeni pod že veljavnimi vstopnimi pogoji. To so negativni antigenski ali PCR test, ki ni starejši od 48 ur, samoizjava in prijava na lokalno zdravstveno ustanovo.

Potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti ne nadomestita pogoja negativnega testa za vstop v državo.

Izjeme, ki ostajajo v veljavi za vstop v Italijo so službeni, zdravstveni ali drugi nujni razlogi ter tranzit v drugo državo. Med izjeme spadajo tudi prevozniki in spremljevalno osebje, delavci, ki se zaradi delovnih obveznosti v državi ne smejo zadržati več kot 120 ur. Prav tako so prehodi meje poenostavljeni za študente in šolarje, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Madžarska za tuje državljane še vedno zaprta

Prehodi meje z Madžarska so za tuje državljane onemogočeni že od 1. septembra lanskega leta. Izjeme so v primeru predhodne pisne odobritve madžarske policije. Izjema se odobri na podlagi elektronske vloge, ki jo posameznik lahko odda na njihovi spletne strani.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja