Go to Top

Prehajanje državne meje med dopustom in prazniki –  kje, kaj in kako?

Prehajanje državne meje in vstop v izbrano državo – vsi pogoji na voljo na enem mestu!

Prehajanje državne meje bo pred prihajajočimi prazniki spet bolj aktualna tema. COVID nam je krepko zakompliciral situacijo tudi za hiter oddih na Hrvaškem, kot tudi drugje. Preverite pogoje in vstopna potrdila, ki jih potrebujete za prehajanje državne meje za Hrvaško, Italijo, Avstrijo kot tudi druge države sveta!

Informativni izračun plače

Prehajanje državne meje in poenostavljen dostop do baze podatkov, ki jo ažurira MNZ

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo preglednico držav s povezavami na njihove informativne spletne strani, kjer so navedeni ažurirani pogoji in postopki za vstop. Poleg podrobnosti povezanih s COVID potrdili o cepljenju oz. testiranju, so nemalokrat tudi posebni obrazci in izjave, ki jih je najbolje izpolniti še preden se opravite na pot. Pregled ažurirane baze za posamezne države in pogoje za vstop lahko najdete tukaj.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Za prehajanje državne meje je priporočeno spremljanje epidemiološke situacije v državi, kamor ste namenjeni!

MNZ opozarja, da zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom pri načrtovanju poti v tujino spremljate epidemiološko stanje na območju načrtovane poti. Pri tem preverite pogoje za prehajanje državne meje potovanja in upoštevate odločitve tamkajšnjih oblasti.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

podjetniško svetovanje

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Kje preveriti barvo države za prehajanje državne meje?

Barvo COVID semaforja za izbrano državo lahko preverite na spletni strani RE – open EU.

Želite registrirati s.p.?

Prehajanje državne meje s Hrvaško

Od 9. aprila za prehajanje državne meje s Hrvaško ne potrebujete več za vstop veljavnega COVID potrdila – a le v kolikor ste EU državljani. Potrdilo je še vedno zahtevano za državljane tretjih držav. Maske so obvezne le za vstop v zdravstvene ustanove, drugod pa priporočljive, v kolikor se gibljete tam, kjer se zbira večje število ljudi. COVID potrdila so na Hrvaškem veljavna 270 dni od drugega odmerka oz. 365 dni od obnovitvenega odmerka. Pri tem mora miniti več kot 14 dni od prejema zadnjega odmerka. Priznana so cepiva proizvajalcev Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax, Janssen/Johnson & Johnson ter Covishield, Bharat Biotech – Covaxin in Sinovac – CoronaVac. V kolikor državljani tretjih držav še nimajo COVID potrdila, bo prehajanje državne meje mogoče na podlagi negativnega PCR testa (PCR) ali hitrega antigenskega testa (HAG). PCR test pri tem ne bo smel biti starejši od 72 ur, HAG pa 24 ur.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Prehajanje državne meje s Italijo

Odlok, ki je vstopil v veljavo 22. februarja 2022 je poenostavil prehajanje državne meje z Italijo. Postopek iz odloka bo veljal do 30. aprila 2022. Prehod je možen s predložitvijo COVID zelenega potrdila in posebnega digitalnega obrazca za iskanje potnikov. Potrdila o polnem cepljenju so veljavna 9 mesecev od zadnjega odmerka oz. neomejeno za cepljenje s obnovitvenim odmerkom. Priznana cepiva so tista od proizvajalcev Pfizer-BioNtech Comirnaty, Moderna, Vaxzevria, Janssen (Johnson & Johnson), Nuvaxovid (Novavax) ter Covishield, Fiocruz ali R-Covi. Maske so še vedno obvezne v javnem potniškem prometu, ter na javnih prireditvah, ki se odvijajo na prostem in v zaprtih prostorih. Maske na prostem sicer niso več obvezne, razen v primeru večje koncentracije ljudi.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Prehajanje državne meje z Avstrijo

Za prehajanje državne meje in vstop v Avstrijo je potrebno izpolnjevati PCT pogoj (3-G). PCR test je veljaven 72 ur, med tem ko je HAG test veljaven le 24 ur. Potrdilo o cepljenju je veljavno 180 dni po drugem odmerku (oz. 210 dni za mlajše od 18 let). Obnovitveni odmerek je veljaven 270 dni. Zahtevano je vsaj 90 dni med drugim in obnovitvenim odmerkom. Cepivo Johnson & Johnson je veljavno le z obnovitvenim odmerkom in le za 180 dni (210 dni za mlajše od 18 let). Za prebolele je zahtevano zdravniško potrdilo in velja le 180 dni. Cepiva ki so priznana so BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna in Novavax. Za Dunaj veljajo strožja pravila in morate izpolnjevati PC pogoj (2-G). PCR test je v tej regiji veljaven le 48 ur, HAG test pa veljaven le za otroke pod 12 let. Pri tem za otroke manjših od 6 zadostuje testiranje in pri otrocih, mlajših od 12 let, je PCR test veljaven za 72 ur, HAG pa 48ur. Najstniki med 12 in 15 let, ki niso polno cepljeni, morajo opraviti PCR test, ki velja 48 ur. Od 24. marca 2022 so maske tipa FFP2 ponovno obvezne v vseh javnih notranjih prostorih.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

In prehajanje državne meje za vstop v Slovenijo?

Vstop v Slovenijo je od 19. februarja 2022 prost. Za prehajanje državne meje ni zahtevano več predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in ni več napotitve v karanteno na domu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja