Go to Top

Povračilo stroškov prehrane – kaj določajo kolektivne pogodbe?

Povračilo stroškov prehrane je lahko s septembrom višje

Povračilo stroškov prehrane je (lahko) s septembrom višje. Povišal se je namreč najvišji neobdavčen znesek za povračilo stroškov prehrane med delom. Kaj pa določajo posamezne kolektivne pogodbe, ko gre za povračilo stroškov prehrane, po katerih se dejansko izplačuje t.i. nadomestilo za malico?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Po spremembi povračila stroškov prevoza, še sprememba za povračilo stroškov prehrane

S 1.7.2022 se je najprej spremenila višina za povračilo za prevoz na delo kot tudi za prevoz na službenem potovanju (kilometrina 2022). S 1.9.2022 pa velja, da se je višina, do katere se povračilo stroškov prehrane med delom ne všteva v davčno osnovo, zvišala s 6,12 evra na 7,96 evra za vsak dan, ko je delavec na delu prisoten štiri ure ali več. Prav tako se je povišala tudi višina za povračilo stroškov prehrane med delom, ki se ne všteva v davčno osnovo, za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu. Ta se je z 0,76 evra dvignila na 0,99 evra. Šlo je za spremembo Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. O tem smo več pisali v članku Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja. Tudi tam smo omenili, da to ne pomeni avtomatskega dviga za vse. Za podatek o tem, kolikšen bo znesek za povračilo stroškov prehrane, je namreč potrebno pogledati kolektivne pogodbe.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Kaj določajo kolektivne pogodbe?

Kolektivne pogodbe zasebnega sektorja določajo povračilo stroškov prehrane (oz. zneske) zelo različno. Nekatere znesek zapisujejo številčno, druge pa se sklicujejo na davčno uredbo in najvišji neobdavčen znesek. V kolektivnih pogodbah pa najdemo še kakšen drug način za povračilo stroškov prehrane. Delodajalci, ki ne organizirajo prehrane, morajo tako pozorno preveriti, kakšni zneski ter na kakšen način so določenih v kolektivnih pogodbah dejavnosti zasebnega sektorja. Prav tako pa morajo dodatno preveriti še, kako so povračila stroškov prehrane določena v kolektivnih pogodbah delodajalcev oz. v njihovih splošnih aktih ali pa celo v pogodbah o zaposlitvi.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako je povračilo stroškov prehrane določeno v kolektivnih pogodbah?

Kako torej povračilo stroškov prehrane določajo kolektivne pogodbe? Kakšni so zneski v nekaterih kolektivnih pogodbah (veljavne v septembru 2022)?

Kolektivna pogodba Povračilo stroškov prehrane (v evrih)
Zasebno varovanje 3,56
Nepremičnine 7,96
Komunala 6,12
Zavarovalstvo 5,29
Bančništvo znesek se določi s KP pri delodajalcu ali splošnim aktom delodajalca
Poštna 5,70
Cestni potniški promet 6,12
Železnice 7,51
Gostinstvo/turizem 5,38
Trgovina 4,81
Gradbena 6,00
Elektrogospodarstvo 7,96
Kovinska industrija 7,96
Nekovine 4,63
Časopisna 6,12
Grafična 5,10
Papir 4,70
Lesarstvo Znesek povračila stroškov prehrane delavcu med delom na dan zanaša največ do višine, določene z vladno Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
Tekstil 3,65
Gozdarstvo (A) 7,96
Gozdarstvo (B) 7,96
Kmetijstvo 4,55

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja