Go to Top

Posojilo lastniku podjetja je dovoljeno le izjemoma

Posojilo lastniku podjetja ni mogoče iz naslova osnovnega kapitala

Posojilo lastniku podjetja ali vodstvu podjetja je lahko omogočeno le, v kolikor s tem ne posega v ohranitev osnovnega kapitala. Od leta 2015 dalje je bila sprememba v Zakonu o gospodarskih družbah (495. člen ZGD-1), da družba premoženja, ki je potrebno za ohranitev najnižjega osnovnega kapitala (7.500 evrov), ne sme izplačati. Pri tem je seveda obvezno razpolagati tudi s posojilno pogodbo. Potrebno je tudi obračunati pripadajoče obresti, ki so predpisane v primerih, ko se odobri posojilo lastniku podjetja. V kolikor se vam porajajo dodatna vprašanja o posojilu lastniku, kontaktirajte naše davčne svetovalce. Pokličete jih lahko na 01/6001-530 in se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Lastnik – ni povezana oseba z družbo

Po definiciji povezanih oseb skladno z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) družbenik ni povezana fizična oseba z družbo, v kateri ima najmanj 25-odstotno udeležbo v kapitalu. V ZDDPO-2 so namreč posebne določitve, ki veljajo tudi za dajanje in prejemanje posojil med povezanimi osebami. Ne glede na zapisano, je posojilo lastniku podjetja lahko davčno obravnavano drugače, v kolikor pri odobritvi niso upoštevana pravila.

Želite ustanovite podjetje?

davčno svetovanje

PRIJAVITE SE NA WEBINAR – KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?

Obrestna mera

Praviloma se za posojilo lastniku podjetja uporabijo določila po Pravilniku o priznani obrestni meri, ki določa višino obrestne mere med povezanimi osebami. Obresti povečujejo finančne prihodke družbe in s tem tudi višajo davčno osnovo za davek. Obrestne mere so javno objavljene na straneh Ministrstva za finance. Tukaj lahko preverite seznam za leto 2021.

Ne pozabite na zaključno bilanco, udeležite se našega seminarja!

Prikrito izplačilo dobička

Kot dividendam podobni dohodki ali prikrito izplačilo dobička se lahko opredelijo izplačila, ki so prvotno sicer predstavljala posojilo lastniku podjetja, vendar se je naknadno ugotovilo, da ni namena vračila sredstev. Prav tako je ob davčni kontroli ali inšpekciji dokazovati, če je bilo – zakaj je bilo dano posojilo lastniku podjetja pod drugačnimi pogoji kot drugim (zavarovanje, nižja obrestna mera itd.). Družbe se morajo praviloma ravnati dobičkonosno in kot dober gospodarstvenik. Če se posojilo lastniku podjetja določi, da je prikrito izplačilo dobička, se obdavčuje kot izplačilo dividende. Stopnja davka, po Zakonu o dohodnini, znaša 27,5 odstotkov.

Potrebujete računovodsko svetovanje? Mi smo vam na voljo!

Vse navedeno pomeni v praksi, da je potrebno posvetiti tovrstnim transakcijam posebno pozornost. Kot smo letos poleti pisali, so na trgu na voljo podjetja za prodajo, ki so »prazna«, vendar je v večini primerov kapital izplačan kot posojilo lastniku podjetja, kar pa ni dovoljeno. V primeru kakršnihkoli davčni vprašanj se lahko vedno obrnete na naše davčne svetovalce. Pokličete nas lahko na 01/6001-530 ali nam pišete na elektronski naslov data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja