Go to Top

Poslovanje v Rusiji in omejitve, ki jih je ta sprejela kot odziv na sankcije

Poslovanje v Rusiji in omejitve, ki jih je ta sprejela kot odziv na sankcije - Data d.o.o.

Poslovanje v Rusiji je za tuja podjetja po sprejetju sankcij omejujoče!

Poslovanje v Rusiji za tuja podjetja pomeni poslovanje v poslovnem okolju kjer veljajo tako sankcije, kot tudi omejitve, ki jih je uveljavila ruska vlada zaradi njih. Kako oteženo je dandanes torej poslovanje v Rusiji in v kakšnih situacijah se znajdejo podjetja zaradi vojne in povračilnih ukrepov zaradi nje? Problemi za podjetja, ki niso odšla, zagotovo niso le logistične narave!

Informativni izračun plače

Poslovanje v Rusiji in »spremenjen« bančni sistem

Najbolj odmevna je bila izključitev določenih bank iz t.i. »SWIFT plačilnega sistema«. Temu, najstrožjemu ukrepu, je bilo dejansko izpostavljeno le 7 bank: VEB (Vneshekonombank), VTB (Vneshtorgbank),  Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank, Otkritie in AKB Rossiya. Banke kot so Sberbank in Alfa Bank pa so bile izpostavljene sankcijam. Sberbank je tako končala s kakršnimkoli plačili v evrih, ameriških dolarjih ali angleških funtih. Tudi poslovanje v Rusiji s kreditnimi karticami je oteženo pri teh bankah. Za poslovanje v Rusiji je tujim podjetjem bilo s strani mednarodnih strokovnjakov tako svetovano, da odprejo nove bančne račune pri bankah, ki niso sankcionirane ali celo pri podružnicah tujih bank v Rusiji.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

podjetniško svetovanje

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Kateri ukrepi, ki jih je uvedla ruska vlada, so dodatno omejili poslovanje v Rusiji?

Poslovanje v Rusiji so otežili tudi ukrepi te države v odgovor na sankcije, ki so v večji meri namenjeni stabilizaciji padajočega rublja. Med temi so trenutno ukrepi, kot npr.:

  • 80 % vseh prihodkov v tujih valutah morajo podjetja konvertirati v rublje (čeprav za neupoštevanje tega zaenkrat še ni zagroženo s globami, je prav to lahko stvar konflikta z davčno upravo v prihodnosti);
  • omejitev izplačevanja dividend, prodaje delnic in obveznic;
  • nejasna obravnava dividendov izplačana v valuti, ki ni rubelj, in drugačna obravnava takšnih transakcij pri bankah v Rusiji;
  • zahtevano dovoljenje države v primeru nakupa nepremičnin v Rusiji;
  • prepoved izdajanje posojil v valutah, ki niso rubelj;
  • omejitev fizičnega iznosa gotovine je 10.000 ameriških dolarjev na posamičen izhod;
  • prepovedano nakazovanje denarja iz Rusije v tujino za ne-rezidente, fizične osebe in pravne subjekte držav, ki so uvedle sankcije, za vsaj 6 mesecev.

Informativni izračun za normirance

Kaj pa, ko ne gre za poslovanje v Rusiji, ampak ko so poslovni partnerji potencialno pod sankcijami?

Poslovanje v Rusiji je oteženo zaradi evropskih sankcij, kot tudi zaradi povračilnih ruskih sankcij.  V primeru poslovnih partnerjev, ki so pod sankcijami je sprva priporočljivo opredeliti za kakšne vrste sankcij gre – bodisi sektorske, lokalne ipd. Pri tem strokovnjaki navajajo, da npr. sektorske sankcije ne predstavljajo kritične točke za podjetja kot taka, ampak se ta nanašajo bolj na banke in finančne institucije. Veliko zavisi tudi od tega, za kakšne pogodbe gre in EU dopušča nekaj manevriranja pri tem.

Preberite tudi - Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Kako se lahko konča poslovanje v Rusiji in kako je s prekinitvijo poslovnih pogodb?

Pomembnost pravilno pripravljene pogodbe za npr. poslovno sodelovanje je pri tej situaciji lahko nepozabna lekcija. Posebej aktualno je pri tem tolmačenje »višje sile«. Prekinitev poslovnih pogodb zaradi impozicije sankcij, bodisi EU sankcij ali ruskih, se po ruskem pravu ne mora smatrati za višjo silo – opozarjajo strokovnjaki!

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Poslovanje v Rusiji in zaposleni ter izplačilo plač

Izplačilo plač iz tujega računa tujega podjetja za pravilno poslovanje v Rusiji ni priporočljivo. V kolikor je bančni račun tujega podjetja v Rusiji nedostopen, pa je izplačilo plač s strani tujega podjetja priporočljivo izvesti na docela transparenten in razviden način. V splošnem morajo po veljavni zakonodaji podjetja v Rusiji izplačevati plače v rubljih. Alternativno jih lahko za poslovanje v Rusiji izplačajo podjetja v gotovini ali izplačilo v rubljih iz tujega deviznega računa. Podjetja se lahko obrnejo tudi na ruska podjetja, kot agente za izplačevanje plače njihovim zaposlenim. Tudi postopek odpuščanja zaposlenih je v Rusiji dokaj kompliciran, administrativno obremenjujoč, pravno tvegan in pogosto lahko traja vsaj dva meseca.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Se poslovanje v Rusiji lahko zaključi z likvidacijo podjetja?

Izhod preko likvidacije podjetja je tudi bolj komplicirana kot bi si mislili, saj naj bi ta v Rusiji trajala med 6 do 9 mesecev. Prenos lastniških deležev v družbi z omejeno odgovornostjo je zaenkrat v Rusiji dopusten.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja