Go to Top

Poškodbe pri delu – lani skoraj 15 tisoč prijavljenih!

Poškodbe pri delu so pogostejše pri moških

Poškodbe pri delu so žal vsakodnevna stalnica. Lani je bilo prijav skoraj 15 tisoč, natančneje 14.964. To je sicer slabih 3 tisoč manj kot leta 2020. Takrat jih je bilo 17.621. A velik del se je nanašal na okužbo s koronavirusom na delovnem mestu.

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Lani usodne v 14 primerih

Številka (po podatkih NIJZ), ki označuje poškodbe pri delu, se je lani ustavila pri 14.964. Od teh jih je bilo je 14 s smrtnim izidom. V letu 2021 je na prijavo poškodbe pri delu še vedno precej vplivala epidemija koronavirusa. Med vsemi prijavljenim primeri poškodb pri delu je bilo 2919 prijav okužb s koronavirusom na delovnem mestu. To pomeni 20-odstotni delež vseh poškodb pri delu v lanskem letu.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Pogostejše so pri moških

Lani so bile poškodbe pri delu pogostejše med moškimi. In sicer je bil delež poškodb moških pri delu skoraj dvotretjinski. Prijavljenih je bilo namreč 9843 poškodb na delu med moškimi in 5121 poškodb med ženskami. Največ poškodb pri delu je bilo v starostni skupini od 35 do 44 let – in sicer 4021. Da bi bile poškodbe pri delu v čim manjšem številu, je potrebno opraviti zakonsko obvezno usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu. Tega lahko opravite tudi pri nas na DATI. Preverite naslednji termin na tej povezavi in se prijavite!

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdaj je potrebno prijaviti poškodbe pri delu?

Delodajalci in samozaposleni prijavljajo poškodbe pri delu v naslednjih primerih:

  • med opravljanjem dela,
  • na službeni poti,
  • na poti na delo in iz dela, če prevoz organizira delodajalec.

Poškodbo je treba prijaviti, če je delavec zaradi nje odsoten z dela najmanj en dan. Prijava poškodbe pri delu s strani delodajalca in potrditev pri zdravniku pomeni, da je delavec upravičen do 100 % bolniškega nadomestila. Prijaviti je potrebno tudi smrtne poškodbe, saj prijava med drugim omogoča uveljavljanje pravic zavarovancev.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Prijava poškodbe pri delu po novem elektronsko

Je pa s 1.9. prišlo do sprememb pri prijavi poškodbe pri delu. Več o tem lahko preberete v članku Prijava nezgode – za delodajalca s 1.9. obvezna e-vloga. S tem datumom se je namreč ukinil obrazec ER-8. Prijava poškodbe pri delu je možna le še preko portala SPOT.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja