Go to Top

Popoldanski s. p. – kdo ga lahko odpre?

Popoldanski s. p. je pogosta oblika poslovne dejavnosti, čeprav pravno gledano sploh ne obstaja.

Popoldanski s. p.  je pogovorni izraz, s katerim označujemo fizično osebo, ki opravlja dopolnilno dejavnost. Pravno gledano ta termin ne obstaja, zato ga ne najdete v zakonih ali drugih pravnih aktih. Od “pravega” s. p. se loči predvsem po višini prispevkov za socialno varnost, ki jih mora ustanovitelj plačevati.

Pri obeh samostojnih podjetnikih gre za fizično osebo z dejavnostjo, ki mora svoje podjetje odpreti na kateri izmed VEM točk. Vabljeni, da to storite na VEM točki Data. Pri nas postopek poteka brezplačno in pod vodstvom izkušenih podjetniških svetovalcev.

Razvijate svojo poslovno idejo? Pridružite se nam na brezplačnem izobraževanju, ki vam bo pomagalo oceniti, ali je ideja dobra.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kje lahko ustanovite popoldanski s.p.?

Ustanovitev in registracija s.p. je hitra in enostavna na naši VEM točki. Za brezplačno registracijo s. p. nam pišite na naslov [email protected] ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530 in rezervirajte svoj termin.

Kdo lahko odpre popoldanski s. p.?

Svetujemo vam, da se pred registracijo dopolnilne dejavnosti udeležite našega brezplačnega skupinskega svetovanja, kjer odgovorimo na vsa vprašanja o registraciji dejavnosti.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Popoldanski s. p. lahko odpre le oseba, ki je že redno zaposlena za polni delovni čas, torej za 40 ur na teden. Ljudje večinoma registrirajo dopolnilno dejavnost zato, da lahko legalno izstavljajo račune za dejavnosti, ki jih želi opravljati v okviru popoldanskega s. p. Med pogostimi dejavnostmi, ki se opravljajo na ta način, so na primer poslovno svetovanje, masaže, kozmetične storitve (predvsem manikura) in spletna trgovina.

popoldanski spKer bo prihodek iz dopolnilne dejavnosti vplival na vašo davčno osnovo, vam svetujemo posvet z davčnim strokovnjakom. Na Dati pa organiziramo tudi številna izobraževanja za podjetnike, številna med njimi so brezplačna.

Kdo ne more odpreti popoldanskega s. p.?

Študenti in upokojenci ne morejo odpreti popoldanskega s.p. Niti ga ne more odpreti oseba, ki je zaposlena za krajši delovni čas. Oseba, ki je zaposlena za krajši delovni čas od polnega (manj kot 40 ur tedensko), sicer lahko odpre popoldanski s. p. A si mora v tem primeru plačevati prispevke do polne delovne obveznosti.

Popoldanski s. p. ne pomeni nujno, da ima podjetnik to dejavnost le “malo za zraven” in da jo lahko opravlja le on sam. Popoldanski s. p. pomeni, da je oseba, ki ima s. p., že zaposlena za polni delovni čas pri drugem delodajalcu. Popoldanski s. p. pa je njegova “dopolnilna dejavnost“, saj 8 ur dnevno oziroma 40 ur na teden preživi na drugem delovnem mestu. Medtem lahko njegov popoldanski s. p. vodi nekdo drug. To je lahko v tem s.p.-ju zaposlena oseba ali pa kdo od družinskih članov. Če imate popoldanski s. p., vam namreč pri delu lahko pomagajo tudi družinski člani, ne da bi bili v s. p.-ju zaposleni. Sicer pa lahko z našim kalkulatorjem izračunate, koliko boste morali nameniti za plačo zaposlenega.

Pa ne pozabite: če gre za vaš prvi vpis v Poslovni register Slovenije kot s. p., boste imeli tudi ugodnost glede plačevanja socialnih prispevkov. Na to vas bo dober računovodja pravočasno opomnil. Povedal vam bo tudi, da vam za vsako popoldansko delo ni treba odpreti s. p. Morda lahko plačilo za to dodatno dejavnost uredite drugače.

Razlika med “navadnim” in popoldanskim s. p.

Pravno-formalni status navadnega in popoldanskega s. p. je popolnoma enak. Enake so tudi dolžnosti in pravice. Precejšnja razlika pa je pri višini prispevkov za socialno varnost, ki so pri popoldanskem s. p. precej nižji.

Popoldanski s.p. mora biti obvezno zavarovan za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki bi bile posledice poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju dejavnosti. Plačevati mora tudi prispevek za zdravstveno zavarovanje. Poleg tega plačuje še pavšalni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Skupaj mesečno plačuje 68,27 evra prispevkov.

SKUPAJ68,27 evra
Namen prispevkaZnesek prispevka
Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
33,90 evra
Prispevek za zdravstveno zavarovanje34,37 evra

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja