Go to Top

Ponudniki električne energije – na trgu elektrike danes pravzaprav vre!

Ponudniki električne energije se srečujejo z trikratnikom rekordnih cen elektrike tudi na opcijskih oz. terminskih trgih!

Ponudniki električne energije bodo po napovedih v prihodnosti morali ponovno podražiti svoje cene – najverjetneje rekordno! V zadnjih tednih je bilo namreč mogoče zaslediti dodatne, skrb vzbujajoče, končnice cen na terminskih trgih.  Končni kupci že trpijo inflacijo na drugih trgih -  kako bodo potemtakem odreagirali ponudniki električne energije? Čeprav navadni državljani ne morejo narediti nič kar se tiče cen velikih dobavitelji, lahko tudi vi optimizirate vaše poslovanje!  V podjetju Data imamo tudi odlične davčne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo razrešiti vse vaše davčne situacije. Za termin plačljivega davčnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Ponudniki električne energije to zagotovijo v naprej tako da jo kupujejo na t.i. terminskih trgih!

Ponudniki električne energije izvajajo zakupe električne energije v naprej na terminskih trgih električne energije. Le tako lahko končnim uporabnikom zagotovijo stabilno in stanovito ceno elektrike tekom leta. Prav ponudniki električne energije se na tih trgih v zadnjem tednu srečujejo s plazom podražitev in vrtoglavih cenah. Te bodo konec koncu morali prenesti na naročnike.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

podjetniško svetovanje

Želite registrirati s.p.?

Skoki na terminskih trgih so v zadnjih tednih poskočile za še dodatnih 40 %!

Za terminske pogodbe za konec leta 2022 in 2023 so evropski ponudniki električne energije prisiljeni danes odšteti vrtoglave cene. Te so se v zadnjih tednih oblikovale na nivoju, ki je 40 % višji kot cene izpred dveh mesecev.

Informativni izračun plače

Kaj se dogaja na trgih elektrike? Kako bodo odreagirali ponudniki električne energije?

Mesečna povprečja cen, ki jih morajo plačati ponudniki električne energije, rišejo zares hudo sliko. Kazalnik, ki se uporablja za terminske pogodbe v Nemčiji, je v zadnjem času na nivoju 222 evrov za megavatno uro. V decembru je bil ta kazalnik na rekordnih nivojih, a je zasedal »le« 207 evrov za megavatno uro. Pred  tem rekordom v letu 2021, je najvišji znesek treba poiskati v juliju 2008, ko je referenčna terminska pogodba dosegla »le pičlih« 83 evrov.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Vladin ukrep za znižanje elektrike je ob koncu aprila zapadel. Bo nova vlada morala konec leta ponoviti scenarij in prekopirati ukrep?

Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov (ZUOPVCE) je omilil ceno, ki so jo primorani zaračunati ponudniki električne energije, za mesece februar, marec in april.

To je pomenilo, da so ti začasno oproščeni plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (SPTE in OVE). Oprostitev je veljala za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije.

Junija bodo odjemalci prejeli položnico za majsko porabo, kjer bosta ponovno vključena prispevka SPTE in OVE. Tako bodo cene na teh položnicah ponovno poskočile. Jeseni in v letu 2023 pa lahko le pričakujemo nove dodatne obremenitve.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja