Go to Top

Marčevska inflacija na letni ravni 5,4-odstotna!

Marčevska inflacija – na mesečni ravni deflacija

Marčevska inflacija v Sloveniji je bila 5,4-odstotna, medtem ko so bile življenjske potrebščine na mesečni ravni cenejše za 1,1%. Kaj je vplivala na inflacijo na letni ravni in kaj na deflacijo na mesečni ravni?

Informativni izračun plače

Marčevska inflacija na letni ravni – vpliv podražitev naftnih derivatov

Marčevska inflacija na letni ravni – kaj je najbolj vplivalo na njo? Kot že omenjeno je bila marčevska inflacija na letni ravni 5,4-odstotna. Cene blage so se zvišale za 6,7 %, cene storitev pa za 2,8 %. Trajno blago je bilo dražje 8,8 %, blago dnevne porabe za 6,7 %, poltrajno blago pa za 4,4 %. Največji vpliv na marčno inflacijo na letni ravni so imele višje cene naftnih derivatov. Bencin se je podražil za 30,3 %, dizelsko gorivo za 29,5 %, tekoča goriva pa 12,1 %. Mimogrede, prav zaradi visokih cen pogonskih goriv, so trenutno cene regulirane s strani vlade. Hrana se je podražila za 6,9 %.

Ustanovite podjetje na Dati! Pišite nam na [email protected] ali pokličite na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Marčevska inflacija – kaj se je še podražilo na letni ravni?

Izdelki in storitve iz skupine stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj so bili v povprečju dražji za 8,5 %. Marčevska inflacija oz. k njej so precej prispevale tudi podražitve toplotne energije (za 51,9 %), novih avtomobilov (za 9,9 %), gostinskih storitev (za 7 %) ter oblačil (za 6,9 %). Električna energija je bila v povprečju za 29,8 % cenejša kot marca lani.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Marčevska inflacija na mesečni ravni – deflacija 1,1%

To, da je bila marčevska inflacija negativna, so najbolj vplivale nižje cene električne energije. Razlog tega gre seveda iskati v Zakonu o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Z njim je prišlo do začasnih oprostitev plačila določenih prispevkov. Električna energija se je na mesečni ravni pocenila za 38,9 %. Cenejši so bili tudi počitniški paketi (za 16,1 %) in mobilna telefonija (za 3 %). V primerjavi s februarjem so se podražili naftni derivati. Dizelsko gorivo je bilo dražje za 8,6 %, bencin za 8,1 % ter tekoča goriva za 7,9 %. Podražila so se tudi oblačila (za 3,5 %), izdelki in storitve iz skupine stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj (za 0,7 %) ter hrana (za 0,4 %), so še pokazali podatki Sursa.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja