Go to Top

Plačilo vrtca si znižajte s subvencijo!

Plačilo vrtca bo od 1. septembra letos doživelo spremembo, ki bo mnoge razveselila

Plačilo vrtca je mogoče precej znižati. Še posebej se morajo o tem pozanimati starši, ki se prvič pripravljajo na ta zanje in za njihovega malčka prelomni dogodek. Za subvencije za znižano plačilo vrtca lahko zaprosite, če je bil vaš sonček sprejet v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo ali zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna.

Informativni izračun plače

Prvič morate oddati vlogo, drugič pa je ni treba

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Starši, ki za subvencijo vrtca prosite prvič, morate oddati vlogo za znižano plačilo vrtca. Če pa ste se z nakupom malega nahrbtnika, uvajanjem v vrtec in izpolnjevanjem omenjene vloge ukvarjali že lani, vam nove vloge letos ni treba podaljšati. To namreč po uradni dolžnosti stori, če ste še vedno upravičeni, in vas o tem obvesti pristojni Center za socialno delo (CSD).

Preverite koliko dodatnih dni dopusta vam pripada

Kdaj morate oddati vlogo?

Vlogo morate oddati v mesecu, preden boste z otrokom odkorakali v vrtec. Torej, če bo vaš malček sovrstnike v vrtcu spoznal septembra, morate vlogo oddati avgusta. Če boste zamudili, boste morali plačati polno ceno vrtca, do meseca po vložitvi vloge. Pravica velja leto dni.

Vlogo lahko oddate tudi elektronsko, če hkrati ne zaprosite še za druge pravice.

Vračilo ali plačilo dohodnine? 

Najbogatejši plačajo 77 odstotkov polne cene, socialno ogroženi pa nič

Plačilo vrtca je odvisno od tega, v kateri dohodkovni razred vas uvrsti CSD. Pri tem upošteva dohodke in prejemke vseh oseb v gospodinjstvu, tudi otroški dodatek. Staršem, ki prejemajo socialno pomoč, vrtca za svojega malčka ni treba plačati. V drugem dohodkovnem razredu plačate deset odstotkov, nato se odstotek za plačilo vrtca povečuje vse do devetega razreda, v katerem starši plačajo 77 odstotkov polne cene programa. To je tudi najvišja cena. Torej, toliko bo znašalo plačilo vrtca, če boste vlogo pozabili oddati.

Preverite višino dnevnic za službene poti 

pravno svetovanje

Kalkulator za obračun dnevnic 

Od 1. septembra letos bo mlajši otrok v vrtec vključen brezplačno

Zakonsko ureja vse v zvezi z vrtcem Zakon o vrtcih, v katerem se je letos na veselje mnogih staršev z več otroki spremenil 4. odstavek 32. člena. Če je v vrtec že vključen starejši otrok, v njem pa se mu bo pridružil še njegov mlajši bratec ali sestrica, je mlajši oproščen plačila. Prav tako tretji in vsak naslednji otrok vrtec obiskuje brezplačno, ne glede na to, ali kateri izmed starejših sorojencev obiskuje vrtec ali je že prestopil šolski prag.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Prav tako plačilo vrtca ni potrebno za rejence, saj ga plača občina. Rejnik pa mora prvič oddati vlogo za oprostitev plačila.

Vsako spremembo, ki bi vplivala na pravico do znižanega plačila vrtca, morate CSD obvestiti v osmih dneh.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kaj se šteje v plačilo vrtca?

V ceno programa so vključeni vzgoja, varstvo in prehrana otroka v vrtcu.

Za dni, ko otrok ne hodi v vrtec in o tem pravočasno obvestite vzgojitelje, se plačilo vrtca zniža, odštejejo se stroški prehrane.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja