Go to Top

PDM KTD obrazec: spremenjen seznam poklicev, ki niso vezani na trg dela

PDM KTD je obrazec, ki ga morajo izpolniti delodajalci, ki želijo zaposliti tujce iz tretjih držav in morajo pred oddajo vloge za dovoljenje opraviti kontrolo trga dela. Po novem je spremenjen seznam poklicev, ki niso vezani na trg dela.

Informativni izračun plače

Razmišljate o tem, da bi zaposlili tujce iz tretjih držav? Državljani tretjih držav, ki želijo bivati in delati v Republiki Sloveniji, morajo pridobiti enotno dovoljenje za prebivanje in delo zaradi zaposlitve. Vso dokumentacijo in vlogo za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo vam lahko pripravijo naši strokonjaki. Pišite nam na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kaj je PDM KTD obrazec?

V Sloveniji lahko delodajalci zaposlujejo državljane tretjih držav le, če za to pridobijo enotno dovoljenje, ki ga dobijo le, če so izpolnjeni pogoji iz 17. člena Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Delodajalec mora pridobiti soglasje, da v evidenci brezposelnih oseb ni ustreznega kandidata, ki bi ga lahko zaposlil. Za preverjanje tega služi obrazec PDM KTD obrazec (sporočilo o prostem delovnem mestu – kontrola trga dela).

Kakšen je postopek za oddajo PDM KTD?

Delodajalca na podlagi oddanega obrazca PDM KTD v roku petih delovnih dni Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) obvesti, ali so v evidenci brezposelnih ustrezne osebe za prosto delovno mesto.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Če v evidenci brezposelnih ni ustreznih oseb, za opravljanje prostega delovnega mesta, delodajalec nadaljuje postopek za zaposlitev tujca. Vlogo za izdajo dovoljenja mora predložiti v 30 dneh od izdaje obvestila ZRSZ-ja. Če pa so v evidenci ustrezne osebe, delodajalec ne more zaposliti tujca. Kandidate mora tako poiskati na slovenskem trgu dela, z oddajo obrazca PDM-1, s katerim naroči objavo prostega delovnega mesta.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Kdaj predložitev obrazca PDM KTD ni potrebna?

Za nekatere poklice, ki jih opravljajo tujci, ni potrebna kontrola trga dela. To pomeni, da v postopku izdaje dovoljenja ali pisne odobritve ZRSZ poda soglasje za zaposlitev, brez ugotavljanja izpolnjevanja pogoja glede ustreznih oseb v evidenci brezposelnih.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Za navedene poklice predložitev obrazca PDM KTD pred oddajo vloge za dovoljenje ni potrebna:

  • varilec/varilka (koda 7212);
  • voznik/vozinica težkih tovornjakov in vlačilcev (koda 8332);
  • orodjar/orodjarka (koda 7222);
  • elektroinštalater/elektroinštalaterka (koda 7411);
  • tesar/tesarka (koda 7115);
  • kuhar/kuharica (koda 5120);
  • elektromehanik/elektromehaničarka (koda 7412 )in
  • zidar/zidarka (koda 7112).

Za zgoraj navedene poklice lahko delodajalec brez preverjanja izpolnjevanja zgoraj omenjenega pogoja v posameznem koledarskem letu zaposli največ 100 tujcev.

Pravni nasvet

Posebnost glede obveznosti predložitve PDM KTD za delavce iz BiH ali Srbije

Za zaposlitev delavcev, ki prihajajo iz BiH ali Srbije na podlagi sporazuma, je vedno obvezna predložitev obrazca PDM KTD pred oddajo vloge za delovno dovoljenje. Le na podlagi predloženega obrazca PDM KTD se začne predhodni postopek preverjanja pogojev za posredovanje delavcev po sporazumu med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino oziroma Srbijo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja