Go to Top

Zaposlovanje tujcev – državljanov BIH in Srbije

Delodajalci se zaradi vse večjih migracij v Sloveniji soočajo s pomanjkanjem kadra in se zato odločajo za zaposlovanje tujcev. Pomembno je, da kot delodajalec veste, kam se lahko obrnete po strokovno pomoč. DATA d.o.o. vam nudi storitve za tujce, ki obsegajo: svetovanje in pripravo dokumentacije oziroma vodenje celotnega postopka!

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d.o.o. že vrsto let nudi celovito ponudbo pri postopkih zaposlovanja tujcev. Podjetjem svetujemo strokovnjaki z več področij. Za vas vodimo postopek pridobitve ustreznih dovoljenj in vam v sodelovanju z zunanjimi institucijami postopek olajšamo.

13. DNEVI PODJETNIŠTVA – PRIJAVA

Zaposlovanje tujcev: Potreba delodajalcev po delovni sili iz BIH in Srbije narašča

Bi želeli zaposliti tujca, pa se ne znajdete med vsemi postopki? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Postopek zaposlitve tujih državljanov EU, EGP  in Švice je dokaj enostaven. Državljani teh držav potrebujejo le ureditev dovoljenja za prebivanje. Za delo v Sloveniji namreč ne potrebujejo delovnega dovoljenja. Obveznosti delodajalca v tem primeru sta:

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Državljani tretjih držav za delov v Sloveniji potrebujejo Enotno dovoljenje za prebivanje in delo. Zaposlovanje tujcev v takem primeru od delodajalca zahteva:

  • da uredi potrebno delovno dovoljenje oziroma
  • na pristojni upravni enoti odda vlogo za enotno dovoljenje za prebivanje in delo.

Tovrstnem postopek je daljši. Zahteva poznavanje zakonodaje in potek samega postopka. Podjetje DATA d.o.o. vam v tem postopku lahko pomaga s svetovanjem ali pa za vas po pooblastilu vodi celoten postopek.

Zaposlovanje tujcev: srbskih in BIH državljanov

Slovensko gospodarstvo se srečuje s pomanjkanjem delovne sile za določene deficitarne poklice. Zato je s Srbijo in BIH slovenska Vlada sklenila bilateralni Sporazum. Skladno s slednjim je za zaposlovanje tujcev, državljanov BIH ali SRB, najprej potrebno pridobiti delovno dovoljenje. Postopek izdaje delovnega dovoljenja pa posamezniku še ne omogoča dejanske pravice bivanja v Sloveniji. Za bivanje si mora urediti še za to pristojno dovoljenje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Bilateralni sporazum omogoča hitrejše zaposlovanje tujcev

Kdaj je mogoče zaposlovanje tujcev, državljanov Srbije in BIH, na podlagi Sporazuma?

  • če je prijavljen pri pristojnih javnih službah za zaposlovanje v svoji matični državi kot brezposelni in je starejši od 18 let;
  • če na trgu dela v Sloveniji ni ustreznih domačih kandidatov za želeno razpisano prosto delovno mesto;
  • in seveda, če kot delodajalec izpolnjujete zakonske pogoje za zaposlitev tujca (če niste sigurni ali te pogoje izpolnjujete vam lahko z informacijami pomagamo na DATA d.o.o.);

Pravni nasvet

Zaposlovanje tujcev na podlagi Sporazuma – izjeme!

Zaposlovanje tujcev na podlagi sporazuma ni mogoče za vse. Izvzeti so nekateri državljani BIH in Srbije. Izjema velja za tiste, ki so bili na dan uveljavitve sporazuma že zakonito zaposleni v Sloveniji pri slovenskem delodajalcu in imajo veljavno dovoljenje za prebivanje v Sloveniji ter še za nekatere druge.

Delovno dovoljenje izdano za zaposlitev tujcev iz BIH in Srbije

Delovno dovoljenje se lahko izda z veljavnostjo treh let. Tu je tudi bistvena razlika med zaposlitvijo po Sporazumu ali zaposlitvijo tujca na osnovi enotnega dovoljenja za prebivanje in delo.

  1. Prvo leto zaposlitve po Sporazumu mora biti zaposlen delavec pri delodajalcu, ki mu je pridobil delovno dovoljenje oziroma pri njegovem pravnem nasledniku.
  2. V preostalem obdobju veljavnosti dovoljenja pa je delavcu omogočeno fleksibilneše prehajanje in možnost zaposlitve tudi pri drugih delodajalcih, saj imajo prost dostop na slovenski trg dela. Seveda to ne velja za prej omenjene izvzete delavce.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Ker se v podjetju DATA d.o.o. zavedamo, da je čas za vsakega delodajalca pomemben, na podlagi večletnih izkušenj in poznavanja poteka samih postopkov lahko strokovno svetujemo ali za vas hitreje pridobimo potrebno dovoljenje kot če bi se tega lotili sami. Preverite katere storitve za tujce nudimo oziroma nam pišite na [email protected]!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja