Go to Top

Zaposlovanje tujcev v Sloveniji – se bodo postopki poenostavili?

Zaposlovanje tujcev v Sloveniji bi lahko bilo kmalu nekoliko lažje. Vlada je namreč sprejela predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev in ga poslala Državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku. Kakšne spremembe predvideva predlog?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Spremembe ZZSDT in predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih se naj obravnavata naj isti seji

Vlada RS je Državnemu zboru predlagala, da se predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT) in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih obravnavata na isti seji. To pa zaradi vsebinske povezanosti ter potrebe po sočasni objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Kako bi se po predlogih olajšalo zaposlovanje tujcev v Sloveniji?

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Zaposlovanje tujcev – bo tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja lahko zamenjal delodajalca?

Predlog novele ZZSDT predvideva, da bo tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja lahko zamenjal delodajalca in delovno mesto. Lahko pa se bo tudi zaposlil pri več delodajalcih. Za vse omenjeno bo potreboval soglasje ZRSZ, ne pa tudi odločbe upravne enote, kot to velja sedaj. Mimogrede, v našem podjetju DATA nudimo tudi storitve za tujce. Če je zaposlovanje tujcev v Sloveniji tudi v vašem načrtu, se lahko posvetujete z našimi svetovalci iz oddelka za tujce. Pomagajo vam lahko tudi pri pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje! Če potrebujete njihove storitve, pokličite 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Preberite tudi –  Kdaj bo izplačilo dohodnine 2022?

Kaj pa zaposlovanje tujcev v Sloveniji v javnem sektorju?

Za zaposlovanje tujcev v Sloveniji v državnem oz. javnem sektorju, se določbe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ne bodo uporabljale. V državnem oz. javnem sektorju je predvsem na področju zdravstva in socialnih storitev veliko pomanjkanje ustreznega kadra. Postopki na ZRSZ pa so zahtevni zaradi ugotavljanja izobrazbe, jezikovnega znanja in usposobljenosti tujcev. Za zaposlovanje tujcev v javnem oz. državnem sektorju se tako predlaga, da se ZZSDT ne uporablja. To bi pomenilo, da ZRSZ ne bo dajal soglasij k zaposlitvam v javnem sektorju.

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Zaposlovanje tujcev v Sloveniji, ki so prosilci za azil, bo možno prej!

Prosilci za azil imajo na podlagi zakona, ki ureja mednarodno zaščito, pravico do dostopa na trg dela. Trenutno veljavni zakon določa, da je to možno po devetih mesecih statusa prosilca za azil. Predlog novele pa predvideva, da bodo lahko prosilci za azil imeli prost dostop do slovenskega trga dela po treh mesecih.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja