Go to Top

Izplačilo dohodnine 2022 – kdaj bo? Kaj pa roki za ugovor v 2023?

Izplačilo dohodnine 2022 – kdaj bo oz. kdaj bo potrebno doplačilo dohodnine? Do kdaj lahko pričakujete nakazilo od Fursa oz. morebitno položnico za doplačilo. Do kdaj ne smemo pozabiti oddati morebitnega ugovora zoper izračun v 2023?

Ustanovitev podjetja

Datum prejema informativnega izračuna dohodnine v letu 2023 vpliva na to kdaj je izplačilo dohodnine 2022!

Zavezanci od Fursa preko navadne pošte prejmejo odmero dohodnine preko t.i. informativnih izračun dohodnine. FURS-ov izračun je sestavljen na podlagi uradnih evidenc in podatkov, ki jih poročajo (tudi tuji) delodajalci oz. drugi izplačevalci prihodkov, ter poslanih podatkov s strani zavezancev. Več o  izračunu dohodnine 2022 lahko preberete v članku Izračun dohodnine 2022 – bo vračilo, doplačilo ali “nula”?

Informativni izračun dohodnine

Izplačilo dohodnine 2022 v letu 2023 – preko spleta najprej preverite ali je informativni izračun dohodnine sestavljen!

Informativni izračuni dohodnine 2022 bodo v letu 2023 poslani v dveh delih oz. svežnjih. Prvi sveženj bo izdan konec marca (predvidoma do 31.3.2023). Drugi sveženj pa bo izdan konec maja (do 31.5.2023). V zadnjem svežnju so običajno vključeni tisti zavezanci, ki so bodisi uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane, so beležili katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti ipd. To, ali je bil informativni izračun že izdelan in oddan s strani FURS-a. lahko preverite na spletni strani e-Davkov, kjer v iskalno polje preprosto vnesete svojo davčno številko. Po izdelavi in prejemu izračuna lahko zavezanec kadarkoli od FURS-a zahteva tudi brezplačno kopijo izračuna.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Kdaj je izplačilo dohodnine 2022 izvedeno na vaš transakcijski račun?

Kdaj bo torej izplačilo dohodnine 2022? Tukaj so roki načeloma v 60 dneh od izdanega informativnega izračuna dohodnine. To pomeni, da tisti, ki informativni izračun dohodnine prejmejo v prvem svežnju (do konca marca), izplačilo dohodnine 2022 prejmejo do konca maja 2023. Tisti, ki pa informativni izračun dobijo v drugem svežnju (do konca maja), pa bodo izplačilo dohodnine 2022 prejeli do konca julija 2023. Običajno veljajo podobni datumi tudi za morebitno doplačilo dohodnine.

Minimalna plača v 2023 – gre za največji dvig v zadnjih letih!

Po prejemu informativnega izračuna dohodnine, lahko opravite ugovor

Če po natančnem pregledu informativnega izračuna ugotovite, da je ta napačen ali nepopoln imate čas, da v 30 dneh od prejema informativnega izračuna vložite ugovor. Tega pošljete na FURS, ki je izračun izdal. Naši davčni strokovnjaki vam lahko pomagajo pri obrazložitvi ugovora – za ponudbo storitve davčnega svetovanja kontaktirajte naše svetovalce nas kontaktirajte na 01 600 1530 ali preko maila na data@data.si.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2023, kaj se je spremenilo?

Kdaj je izplačilo dohodnine 2022, če zavezanec ne prejme informativnega izračuna v omenjenih rokih?

V kolikor zavezanec ne prejme informativnega izračuna do 15. junija se mora obrniti na pristojni FURS urad. V kolikor izračun ni bil izdelan, mora sam vložiti napoved za odmero dohodnine – tudi v kolikor preneha biti rezident Republike Slovenije. Takrat je izplačilo dohodnine 2022 odvisno od trajanja postopka. Mimogrede, preverite tudi roke za dohodnino v letu 2023!

Glede dohodnine vam lahko svetujejo tudi naši davčni svetovalci! Proti plačilu vam lahko pripravijo tudi informativni izračun dohodnine. Za ponudbo pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite data@data.si!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja