Go to Top

Osebno dopolnilno delo kot odskočna deska

Osebno dopolnilno delo je izjema od dela na črno

Osebno dopolnilno delo vam lahko služi kot preveritev vaše podjetniške ideje in ga lahko opravljajo tako brezposelni posamezniki kot tudi zaposleni ali pa upokojenci. Predstavlja posebno obliko dela, ki je izjema od dela na črno.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Osebno dopolnilno delo: seznam del

  • občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin
  • občasna pomoč pri kmetijskih delih
  • občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim ali invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego
  • občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih ali študijskih obveznosti
  • občasno prevajanje ali lektoriranje
  • občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih
  • občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali

V primeru, da gre za opravljanje enega izmed zgoraj naštetih del, mora vrednotnico za opravljanje osebnega dopolnilnega dela naročnik storitve kupiti sam. Tovrstnih del se ne sme opravljati za pravne osebe, tuje pravne subjekte ali samozaposlene osebe.

Regres za upokojence 2021

Kdaj mora izvajalec vrednotnico kupiti sam

Vrednotnice za opravljanje dela mora kupiti izvajalec storitve, ko gre za:

  • izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, ki niso namenjeni zaužitju, v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost
  • izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih
  • nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki
  • mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja

Dela iz te skupine lahko v tem primeru opravljate tudi za pravne osebe, tuje pravne subjekte ali samozaposlene osebe. Oseba, ki izvaja osebno dopolnilno delo pa mora za opravljeno delo ali prodane izdelke vedno izdati račun.

računovodsko svetovanje
Pogoj za osebno dopolnilno delo je vrednotnica

Osebno dopolnilno delo lahko opravlja posameznik, ki je pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) priglasil osebno dopolnilno delo in ima v času opravljanja osebnega dopolnilnega dela kupljeno vrednotnico na njegovo ime.

Vplačana vrednotnica je pogoj za opravljanje osebnega dopolnilnega dela. Z njo imajo izvajalci zagotovljeno večjo socialno varnost, saj prinaša pravice iz pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja. Dohodek fizične osebe za osebno dopolnilno delo je obdavčen z dohodnino.

Prijavite se na e-novice

Prihodek iz naslova osebnega dopolnilnega dela je omejen in v obdobju šestih mesecev ne sme presegati treh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu – za leto 2020 ta znaša 3400,50 EUR. V primeru, da znesek presežete, se morate registrirati kot samostojni podjetnik.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja