Go to Top

Oktobrska inflacija na letni ravni znašala 3 odstotke

Oktobrska inflacija – na mesečni ravni 0,9-odstotna inflacija

Oktobrska inflacija – v oktobru so se v Sloveniji cene življenjskih potrebščin na letni ravni v povprečju zvišale za tri odstotke. Na mesečni ravni so se dvignile za 0,9 odstotka.

Informativni izračun plače

Oktobrska inflacija na letni ravni ponovno posledica višanja cen naftnih derivatov

Oktobrska inflacija v Sloveniji na letni ravni je (podobno kot septembra) posledica višjih cen naftnih derivatov. Dizelsko gorivo se je podražilo za 39,8 odstotka, tekoča goriva za 39 odstotkov, bencin pa za 31,7 odstotka. V primerjavi z lanskim oktobrom so se bile cene blaga v povprečju višje za 4,1 odstotka, cene storitev pa za 1,1 odstotka. Cene blage dneven porabe so bile višje za 5,3 odstotka, cene trajnega blaga pa 4,6 odstotka. Cene poltrajnega blaga so bile 0,8 odstotka nižje. Letno inflacijo so nižale cene počitniških paketov (znižali so se za 5,6 %) in storitve iz skupine komunikacij (te so znižale za 5,6%).

Ustanovite svoje podjetje!

Oktobrska inflacija na mesečni ravni 0,9-odstotna

Na mesečno inflacijo je zelo vplivala sezonska menjava kolekcij oblačil in obutve. Cene pri tej vrsti blaga so se v enem mesecu v povprečju zvišale za kar 7,3 odstotka. K mesečni inflaciji so občutno prispevale višje cene tekočih goriv (za 7,7% dražje), dizelskega goriva (za 7,5%) in bencina (za 3,9%). Podražila se je tudi toplotna energija (za 12,1%) in sadje (za 7,2%). Cene hrane se bodo še višale!  Zvišale so se tudi cene plina (za 5,3%) in novih avtomobilov (za 2,7%).

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!pravno svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Na drugi strani so mesečno rast cen nižale cene počitniških paketov (cenejši za 7%), cene najema garaž, parkirišč in osebnih vozil (za 13,4%), cene mesa (za 2%) ter cene telefonskih oz. telefaksnih stortitev (za 1,3%) so še sporočili iz Statističnega urada Slovenije.

Informativni izračun za normirance

Oktobrska inflacija – kako je inflacija sploh definirana?

V tržnem gospodarstvu se cene storitev in izdelkov in storitev lahko vedno spremenijo. Nekatere se višajo, druge nižajo. Do inflacije pride, če se cene vseh izdelkov in storitev v povprečju zvišajo. To bi v praksi pomenilo, da lahko danes z 20 evri kupimo manj kot včeraj. Drugače povedano, inflacija zmanjšuje vrednost valuti skozi čas. Pri tem je potrebno poudariti tudi to, da so nekatere spremembe cen pomembnejše od drugih. Pri izračunavanju povprečnega zvišanja cen imajo večjo utež tisti izdelki oz. storitve (npr. električna energija), za katere potrošimo več, kot pa tiste, za katere potrošimo manj (npr. poštne znamke).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja