Go to Top

Odmori in počitki – koliko odmora oz. počitka pripada delavcu?

Odmori in počitki

Odmori in počitki so opredeljeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Koliko odmora pripada delavcu med delovnim časom? Kako dolg mora biti počitek med zaporednima delovnima dnevoma? Kaj je tedenski počitek? Imate vprašanja delovnopravne zakonodaje tudi vi? Naši pravni svetovalci vam lahko pomagajo najti odgovore. Za termin strokovnega plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si. Na tej številki in na mailu smo dosegljivi tudi glede vprašanj glede registracije s.p. ali d.o.o.! Termin registracije podjetja lahko pa lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca.

Ustanovitev podjetja na Dati je hitra in enostavna!

Odmor med delom

Kolektivne pogodbe oz. interni akti lahko za delavce določajo ugodnejše pogoje, ko so tema odmori in počitki. Tokrat bomo pogledali, kako so odmori in počitki opredeljeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Zakon določa, da ima delavec, ki dela polni delovni čas pravico do odmora, ki traja 30 minut. Čas odmora se všteva v delovni čas. V kolikor delavec dela krajši delovni čas ima pravico do odmora v sorazmerju s časom, prebitim na delu. Odmor delavcu v tem primeru pripada, če dela vsaj s polovičnim delovnim časom. Na primer, če delavec dela 4 ure na dan, mu pripada 15 minut odmora. Če je delovni čas neenakomerno razporejen ali začasno prerazporejen, se dolžina odmora določi sorazmerno dolžini delovnega časa. Ob tem zakon še določa, da lahko delavec koristi odmor šele po eni uri dela in najpozneje eno uro pred koncem delovnega časa.

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem! 

pravno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kako pa je z odmori in počitki med zaporednima delovnima dnevoma?

ZDR-1 določa, da ima delavec v obdobju 24 ur pravico do vsaj 12-urnega neprekinjenega počitka. V kolikor je delovni čas delavca neenakomerno razporejen ali začasno prerazporejen, mora minimalni nepretrgani počitek znašati 11 ur.

Registracija d.o.o. brezplačno na DATA točki!

Odmori in počitki – kako pa je s tedenskim počitkom?

Kako pa je z odmori in počitki na tedenski ravni? ZDR-1 določa, da ima delavec, poleg pravice do dnevnega počitka, tudi pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur v obdobju sedmih zaporednih dni. Ta odmor se upošteva kot povprečje v obdobju 14 zaporednih dni. Če mora delavec zaradi objektivnih, tehničnih in organizacijskih razlogov delati na dan tedenskega počitka, se mu zagotovi tedenski počitek na kakšen drug dan v tednu.

Vse o normiranem s.p.

Posebnosti pri nekaterih delavcih

Odmori in počitki so lahko v pogodbi o zaposlitvi urejeni drugače, če gre za pogodbo o zaposlitvi:

  • s poslovodno osebo ali prokuristom,
  • z vodilnim delavcem iz 74. člena ZDR-1,
  • z delavcem, ki opravlja delo na domu,

če delovnega časa ni mogoče vnaprej razporediti oz. če si delavec lahko razporeja delovni čas samostojno in če sta mu zagotovljena varnost in zdravje pri delu. Odmori in počitki (oz. povprečni dnevni in tedenski počitek) se lahko zagotavljajo v določenem daljšem časovnem obdobju, ki ne sme biti daljše od šestih mesecev, če tako določa drug specifičen zakon ali kolektivna pogodba. To velja tudi za poklice:

  • kjer narava dela zahteva stalno prisotnost,
  • kjer narava dela zahteva kontinuirano zagotavljanje dela ali storitev, ali
  • v primerih predvidenega neenakomernega ali povečanega obsega dela.

Kilometrina 2023

Za vsa dodatna vprašanja nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si. Nudimo vam  pravno svetovanje, davčno svetovanje ter računovodske storitve. Sledite nam lahko tudi na Facebooku ali LinkedInu. 

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja